Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Začátkem října 2021 francouzští vyšetřovatelé oznámili, že se jim podařilo vyřešit sérii vražd a znásilnění z 80. a 90. let minulého století, jejichž pachatel do té doby unikal spravedlnosti. Po analýze vzorků DNA došli k závěru, že zločiny přisuzované „neznámému muži s jizvami po neštovicích“ měl na svědomí bývalý policista François Vérove (†59). Až nyní vyšlo najevo, že se pár let předtím postrach mladých dívek objevil v jedné z televizních soutěží.

Tehdy ještě hýřil humorem a dobrou náladou a nenuceně vtipkoval s moderátorem, informoval Daily Mail s odkazem na informace deníku The Times. Poté co vyšetřovatelé začali v souvislosti s jeho případem svolávat a vyslýchat 750 bývalých policistů, už mu do smíchu nebylo. Ani ne dva roky po svém televizním dostaveníčku spáchal sebevraždu.

Policie ho kontaktovala 24. září 2021. Na služebnu se měl dostavit pět dní poté. Místo toho bývalý policista, který měl manželku a dvě děti, odešel ze svého domu na jihu Francie a pronajal si byt v asi 30 kilometrů vzdáleném městě. V něm byl později nalezen mrtvý. Jeho DNA se shodovala se vzorky, které vyšetřovatelé našli na místech činu před více než třiceti lety.

Vérove podle policistů spáchal několik závažných zločinů mezi lety 1986 a 1994 včetně znásilnění dívek mladších 15 let, vražd, ozbrojeného přepadení či únosu. Podezřelý byl zejména z vraždy a znásilnění jedenáctileté dívky, kterou policisté našli mrtvou v Paříži v roce 1986.

Podle francouzských médií sériový vrah zanechal vzkaz, v němž se k vraždám nepřímo přiznal. Vysvětlil, že se v době zločinů nacházel v nepříliš dobrém rozpoložení. Později se podle svých slov „dal dohromady“ a od roku 1997 „nic dalšího neprovedl“.

„Měli jsme za to, že pachatelem byl policista nebo strážník. Nejen na základě druhu násilí použitého vůči obětem, ale také podle jeho techniky,“ uvedl právník rodin obětí Didier Seban pro server France Info.

Související témata:
Sérioví vrazi

Reklama

Další články

Načítám