Hlavní obsah
Článek

S příchodem jara trávíme více času na zahradě i ve večerních hodinách. Teplejší večery přímo lákají k posezení na terase či pod pergolou. Abychom si však mohli tyto okamžiky plně užít, je důležité mít k dispozici kvalitní venkovní osvětlení, které nejenže vytvoří příjemnou atmosféru, ale zároveň hraje důležitou roli při zajištění bezpečnosti a orientace na vaší zahradě.

Klíčové parametry pro správný výběr venkovního osvětlení

Jedním z nejvýznamnějších požadavků na venkovní osvětlení je odolnost. K dosažení tohoto cíle slouží značení IP. Například svítidlo s označením IP65 ustojí i silný déšť a zachová si odolnost proti prachu. Pro nejnáročnější prostředí existuje osvětlení s označením IP68, které snese i ponoření do vody.

Dalším důležitým parametrem je barevná teplota světla. Obvykle se doporučuje používat teplé bílé světlo s teplotou kolem 2700-3000 K. Tento typ osvětlení vytváří příjemnou a relaxační atmosféru.

Neméně důležitou vlastností při výběru venkovního světla je také jeho světelný tok. Zpravidla je měřen v lumenech (lm). Vyšší intenzita světla je vhodná pro osvětlení rozsáhlejších ploch v zahradě, zatímco nižší intenzita světla se hodí více pro vytváření příjemné atmosféry.

Nejběžnější typy venkovního a zahradního osvětlení

Stropní a nástěnná svítidla jsou připevněna přímo na strop nebo na stěnu.

Vestavná svítidla jsou instalována přímo do povrchů, jako jsou podlahy, schody, stěny a chodníky.

Pojezdová svítidla mají vysoký stupeň krytí a odolají i vyšší hmotnosti projíždějícího automobilu.

Sloupková světla poskytují vertikální osvětlení.

Reflektory představují výkonný a účinný typ zahradního osvětlení, který je navržený k poskytování silného a cíleného světla.

Foto: Elfetex
Zemní svítidla jsou praktická zejména pro osvětlení zahradních cest

Jaké jsou možnosti ovládání

• Ovládání svítidel pomocí senzorů pohybu nebo světla, která automaticky zapínají osvětlení.

• Tradiční spínač umožňuje zapínání a vypínání osvětlení ručně. Může se jednat o spínače umístěné přímo u světelného zdroje nebo o spínače ovládané z domu.

• Časovač umožňuje programovat časy zapnutí a vypnutí osvětlení v určitých hodinách.

• Pomocí dálkového ovladače můžete ovládat venkovní a zahradní osvětlení z pohodlí vašeho domova.

• Stále častěji jsou k dispozici osvětlení, která lze ovládat pomocí chytrých aplikací přímo z vašeho smartphonu nebo tabletu.

Vybírat můžete ze široké nabídky v Elfetex katalogu venkovních svítidel.

Další články

Načítám