Článek
Plánujete letní dovolenou? Nejspíš s předstihem plánujete trasu, ověřujete platnost pasů nebo sháníte nové plavky. Existuje ještě jedna věc, kterou byste měli mít vyřešenou, než za vámi zaklapnou dveře – obsah lednice.
S trochou plánování můžete zachránit spoustu jídla před zbytečným vyhozením. Kampaň Nekrm koš společnosti Kaufland, proto přináší praktické rady, jak využít zbytky, co ponechat v lednici, co zamrazit a na co se připravit, pokud ledničku na delší dobu vypínáte.
„Před každou dovolenou projdu lednici, naplánuju jídla ze zbytků a co nejde sníst, zamrazím nebo rozdám. Neplýtvat je pro mě samozřejmost, nejen kvůli planetě, ale i kvůli vlastnímu přesvědčení a svědomí,“ říká Jitka Nováčková, modelka a ambasadorka projektu Nekrm koš, který předchází plýtvání potravinami.
Co v lednici nechat a co raději zpracovat
Ne všechno musí nutně pryč. V lednici můžete klidně ponechat zavřené trvanlivé produkty – zavařeniny, neotevřené máslo, džemy nebo vakuované sýry a salámy s dlouhou trvanlivostí. U těch otevřených zkontrolujte datum spotřeby a případně je přebalte do vzduchotěsných nádob, ve kterých je můžete vzít s sebou, případně je zamrazte. Vajíčka v chladu vydrží i tři až čtyři týdny.
Ze zeleniny a ovoce můžete při kratším pobytu mimo domov ponechat tvrdší druhy jako mrkev, jablka, kedlubnu nebo papriku. Brambory, česnek a cibuli skladujte mimo lednici – ideálně na suché, tmavé místo.
Zbytky? Ideální příležitost pro kreativitu
Co se nestihne sníst, to se dá často snadno zpracovat. Z posledních porcí masa, sýra a zeleniny připravíte výbornou frittatu, zeleninové směsi nebo těstovinový salát. Možná se vám bude hodit miska plná dobrot na cestu. Přezrálé ovoce je ideální na smoothie, pyré nebo domácí nanuky. Jogurt a mléko spotřebujete třeba do palačinek nebo lívanců.
Mrazák je dobrý parťák
Pečivo, vařená jídla, sýr nebo většina druhů přebytečného ovoce – to vše lze bez obav zamrazit. I otevřené vakuované výrobky zvládnou mrazák – později se budou hodit do zapečených jídel nebo omáček. Co opravdu nezvládnete spotřebovat, nabídněte sousedům, kolegům nebo prostřednictvím sdílených lednic. Jídlo tak může ještě někoho potěšit.
Kampaň Nekrm koš dlouhodobě upozorňuje na to, jak snadno se dá malou změnou návyku předcházet zbytečnému plýtvání a zároveň ušetřit. Dovolená je ideální příležitostí, kdy si tyto návyky přirozeně osvojit.
Více užitečných rad najdete na webu www.nekrmkos.cz.