Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Na Slovensku sílí odpor proti ministryni kultury Martině Šimkovičové. Od jmenování do úřadu na sebe strhla mediální pozornost už několikrát, naposledy poté, co se objevila zpráva, že Slovensko obnovilo kulturní spolupráci s Ruskem a Běloruskem. Internetová petice za odstoupení Šimkovičové z úřadu eviduje přes 188 tisíc podpisů.

Na zprávu o povolení kulturní spolupráce se zmíněnými zeměmi zareagoval například Pavol Habera (62). „Paní ministryně, nemohla byste tam ještě přidat, prosím, Severní Koreu? Děkujuuu,“ vzkázal ironicky Habera a připojil zvracejícího smajlíka.

Jiní Šimkovičovou kritizují za její vystupování vůči LGBT+ komunitě. K těm patří například herečka Kamila Magálová nebo zpěvák Adam Pavlovčin.

„Proč si obléká, proč nosí módní doplňky od známých návrhářů, kteří jsou gayové? Jestli je tak konzistentní, tak ať nosí kabelku z šustí (listy kukuřičného klasu – pozn.),“ řekla Magálová v pořadu Interview :24 na RTVS.

„Šaty s vlečkou gayem vyšívané, ale tolerantní není, jasný pane,“ přidal se s kritikou Pavlovčin, který se zapojil i do demonstrací.

Tým Šimkovičové před pár dny řešil také ostudu při návštěvě Rakouska. Na sociální síti slovenského ministerstva kultury se objevil status, že „Martina Šimkovičová navštívila evropské hlavní město kultury 2024 Bad Ischl na pozvání rakouské ministryně kultury Werner Kogler“. Problém byl v tom, že Kogler je muž.

Reklama

Další články

Načítám