Hlavní obsah
Článek

Někdejší slovenská moderátorka a herečka Lenka Poláčková (34), kterou určitě znáte ještě pod dívčím příjmením Vacvalová, se úspěšně vrátila z vrcholu nejvyšší hory světa Mount Everestu do základního tábora. Na sociální síti pak zveřejnila vrcholovou fotku. Poláčková je první Slovenkou a teprve desátou ženou světa, které se vrcholu Everestu podařilo dosáhnout bez použití kyslíku. Na vrchol ji doprovázel její manžel Honza.

„Lenka s Honzou jdou svou vlastní cestou a věří jí. Přesně proto se společně dostali až na vrchol nejvyšší hory světa. Lenka se tak stala desátou ženou na celém světě, která za celou historii výstupů od roku 1953 stála na vrcholu Everestu bez použití pomocného kyslíku,“ stálo na jejím Instagramu s tím, že na Slovensku se to podařilo jen čtyřem lidem. „Bohužel jen dva z nich (Zolo Demján a Vlado Plulík) se šťastně vrátili domů. 23. května v 10:30 se k nim přidala třetí. Lenka Poláčková. Ta dnes úspěšně sestoupila společně s Honzou a celým týmem do základního tábora,“ informoval její profil na sociální síti. Výstup věnovali památce slovenských horolezců Jozefa Psotky a Jožky Justa, kteří v minulosti Everestu dosáhli, ale zahynuli při cestě zpátky.

Sympatická zrzka Lenka Poláčková v minulosti zkoušela štěstí v šoubyznysu, moderovala například ve Fashion Tv, působila také v pořadu Soudkyně Barbara. Svého času se bez ní neobešel snad jediný večírek, postupně ale šoubyznys vyměnila za běhání. Svůj život zasvětila ultramaratonům a horám. Sportovní aktivity pravidelně spojuje i s charitou. Poláčková má za sebou kromě výstupu na Everest i další sportovní úspěchy. Dvakrát přeběhla Slovensko, dále také Pyreneje nebo celé Alpy či americký stát Colorado. Stokilometrové přeběhy zvládala s neskutečnou energií a bravurou.

Ještě v době, kdy byla aktivní v šoubyznysu, přitom vůbec nesportovala. „Nikdy jsem se žádným způsobem nehýbala, nikdy jsem necvičila, nedělala jsem žádný sport. Pak jsem si řekla, že běhání by mohl být ten druh pohybu, který by mě mohl bavit. Když jsem začala běhat, začala jsem dělat úplně všechno,“ řekla Super.cz Poláčková, která nyní dosáhla svého největšího životního sportovního úspěchu. Z večírkové princezny se tak postupně stala královna hor.

Další články

Načítám