Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Karla Nováka (+49) si každý milovník českých filmů pamatuje coby výčepního v nezapomenutelné klasice Jáchyme, hoď ho do stroje. Jaký ale byl osud „toho prďoly, co tady čepuje to pivo“?

Novák se narodil roku 1930 v České Skalici a do vínku mu bylo dáno velké umělecké nadání. „To byl Pánembohem políbený herec, hudebník, kterému jste mohli věřit každé slovo,“ řekl o něm v jednom z rozhovorů režisér Jan Schmidt, zakladatel divadla Studio Ypsilon v Liberci, u jehož zrodu stál i Novák. Co se týče televizních rolí, ačkoli si ho diváci spojí hlavně s „Jáchymem“, natočil více než desítku dalších filmů.

Bohužel, i Karel Novák měl svého démona. Až příliš často se podíval na dno láhve, což mu zničilo nejen zdraví, ale i osobní život. „Karel bohužel pil, rok od roku víc, což pohřbilo jeho první manželství s herečkou Jitkou Novákovou i další jeho vztahy,“ vylíčil Schmidt. Proto se herec začal léčit. Když se jeho stav zlepšoval, povolili mu vycházku domů. Z té se ale už nevrátil. Tři dny před svými padesátými narozeninami spáchal Karel Novák sebevraždu.

Reklama

Další články

Načítám