Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ve věku 77 let zemřela herečka Hana Brejchová. Sestra slavné herečky Jany Brejchové (84) odešla do hereckého nebe před několika dny. O její smrti informovala její neteř Tereza Brodská (55).

Ta podle Blesku prý své mamince Janě, která se léta potýká s neurologickou nemocí a je upoutána na lůžko, o úmrtí její sestry neřekla. „Mamince to sdělovat nebudu. Dlouhá léta se s Hanou neviděly. Maminka je vážně nemocná a já nechci, aby jí tato zpráva ještě přihoršila,“ řekla.

Hana Brejchová se proslavila jako učnice Andula ve filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965). Snímek měl tehdy úspěch nejen u našich diváků, ale bodoval i ve světě – získal dokonce nominaci na Oscara. Zahajoval festival v New Yorku v roce 1966, líbil se v Cannes i v Londýně a porota na festivalu v Benátkách přiznala Haně Brejchové třetí místo za nejlepší ženský herecký výkon. Představitelka Anduly za sebou tehdy nechala i velkou hvězdu a mezinárodní sexsymbol Claudii Cardinale.

Hana Brejchová se vám možná vybaví i jako modelka Vránová ve filmu Nejkrásnější věk (1968) Jaroslava Papouška (†66). Zahrála si i v jugoslávském dramatu Zámečtí býci (1967) o partě kluků z výchovného tábora a v koprodukčním čs.-francouzském snímku Těch několik dnů… (1968) reflektujícím srpnovou okupaci Československa.

Její další role byly spíše vedlejší, a to i přesto, že se objevila asi ve 30 filmech a několika TV seriálech. Andulu ve vrcholném Formanově filmu ale už nikdy nic nepřekonalo. Hana Brejchová se postupem času orientovala spíš na rodinu než na herectví a v průběhu života musela překonávat řadu životních těžkostí i milostných zklamání. Před kamerou se objevila naposledy v roce 1995 v komedii Divoké pivo a pak se stáhla do ústraní. Se sestrou Janou, která pobývá v léčebně dlouhodobě nemocných, nebyla v kontaktu.

Reklama

Další články

Načítám