Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V novém kalendáři Proměny 2015 Nadace Archa Chantal se herečka a moderátorka Tereza Kostková (47) proměnila ve skutečný obraz. Přesně tak totiž působí portrét, ze kterého na nás shlíží tajemná a osobitá malířka Frida Kahlo. Ta si mimo jiné potrpěla na to, že nechala svobodu svému ochlupení obličeje, měla srostlé husté obočí i knírek.

„Pro její ztvárnění jsme hledali někoho, kdo by dokázal do fotografie obtisknout komplikovanou osobu, jakou Frida Kahlo byla. Navíc jsme jako předlohu vybrali autoportrét, který namalovala přímo sama malířka. Takže jsme v jedné fotografii spojovali proměnu člověka a proměnu obrazu. O Tereze Kostkové jsme byli přesvědčeni, že do této postavy vnese své herecké umění,“ popisují vznik fotografie autoři kalendáře, fotograf Petr Kurečka a režisér Marek Škarpa.

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón namalovala stovky obrazů a velká část z toho byly právě autoportréty. Vyznačovaly se divokou barevností, specifickými kostýmy ale i přítomností exotických zvířat na obraze. Stejně museli postupovat i tvůrci fotografie pro kalendář Proměny 2015: „Znovu, jako v loňském roce, jsme využili malíře filmových pozadí Stanislava Sůvu, který dokáže namalovat, cokoli si vymyslíme. Tentokrát to bylo jedno z divokých pozadí z obrazů Fridy Kahlo. Nechceme totiž nic montovat dodatečně v počítači. Zakládáme si na tom, že vše, co je na fotografiích vidět, je skutečné, včetně prostředí, masek a kostýmů. Takže jsme sehnali i dva krásné papoušky, kteří s námi a Terezou strávili příjemné odpoledne ve fotoateliéru,“ popisují autoři.

Vizážistka Adéla Bartáková se postarala o masku a typický účes Fridy Kahlo, který je právě u této postavy velmi důležitý. „Už šest let máme stejný tým. Vizážistky Adélu Bartákovou, Janu Dufkovou, Veroniku Milou a kostýmní výtvarnici Kateřinu Kutovou. Jestli někomu patří poděkování za dokonalost proměn, tak jim. Dokáží z toho mála, co máme k dispozici, a několika fotografií, které dáváme jako předlohu, vždycky vykouzlit proměnu, jak si ji představujeme,“ přibližují zákulisí kalendáře Petr Kurečka a Marek Škarpa.

Kalendář Proměny pro rok 2015 vzniká opět na podporu projektů Nadace Archa Chantal. Bude slavnostně pokřtěn 6. listopadu, ale už v tuto chvíli je možné objednat jej v předprodeji na internetových stránkách kalendáře. Součástí křtu bude opět i charitativní dražba, jejíž výnos spolu s výnosem z prodeje kalendářů opět podpoří projekty Nadace Archa Chantal, které realizuje na dětských odděleních českých zdravotnických zařízení.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám