Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Recidivista René, hlavní postava časosběrného dokumentu režisérky Heleny Třeštíkové, se vrací na filmová plátna. Třeštíková život Reného sledovala dalších třináct let od premiéry původního snímku a vzniklo tak pokračování René – Vězeň svobody.

Třeštíková potkala Reného ve vězení pro mladistvé v jeho osmnácti letech, letos mu bylo padesát, dohromady ho tak s kamerou sledovala třicet dva let.

„René je stále mimořádně zajímavá postava. Charismatický rebel, který je autentický a umí skvěle reflektovat svět okolo sebe i sebe samého, a tak přináší vhled do myšlení člověka pohybujícího se na hraně zákona. Oproti minulosti se snaží žít poctivě, dává šanci dlouhodobějším vztahům a uvažuje o smyslu lidské existence,“ prozradila Helena Třeštíková.

Zatímco v původním filmu to vypadalo, že René souzený především za krádeže se ve vězení cítí jako doma, s blížící se padesátkou jakoby dospívá a bilancuje. A především zjišťuje, že i jeho život je příliš krátký na to, aby ho celý strávil za mřížemi.

Pokračování dokumentu bylo vybráno na největší světový festival dokumentárních filmů (IDFA), který začne 17. listopadu v Amsterdamu. Do českých kin film vstoupí na jaře příštího roku. Původní dokument René z roku 2008 získal například prestižní cenu Evropské filmové akademie pro nejlepší evropský dokument.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám