Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nesmrtelnou slávu mu zajistila role tatínka Michala v komedii S tebou mě baví svět (1984). Václava Postráneckého (8. 9. 1943-7. 5. 2019) si ale dobře pamatujeme i z filmů Černí baroni (1992), Andělské oči (1994), Ro©k podvraťáků, Jak se krotí krokodýli (oba 2006) a Bobule (2008) či seriálů Létající Čestmír (1984), Cirkus Humberto (1988), Četnické humoresky (2001), Krejzovi (2018) aj. Postránecký hrál asi ve 170 filmech, vedle hraní i režíroval, a to jak na divadle, tak v televizi.

Začínal jako Smolíček Pacholíček

První film ale natočil už jako pětiletý. „Ale to nebylo žádné herectví,“ bránil se Postránecký v rozhovoru pro dvojka.rozhlas.cz.

„Hrál jsem Smolíčka Pacholíčka a Jelena se zlatými parohy hrál Otomar Korbelář. Já to tehdy celý musel umět nazpaměť, protože jsem ještě neuměl číst.“ Postránecký byl také od svých 14 let členem Divadla Československé armády.

U zkoušek pohořel

Herectví paradoxně nikdy nevystudoval. Na DAMU ho totiž nevzali, protože vzal přípravu na zkoušky velkým „hopem“. „…chtěli po mně tři básničky, ale já uměl jen jednu. A když jsem pak spustil toho Chlestakova, tak mě zastavili, že prý jestli tu hru vůbec znám a já přiznal, že ne. A to už zakročil Ota Sklenčka a říká: Václave, ty nic neumíš, nedělej si vostudu, seš šikovnej kluk, přijď příští rok a pořádně se připrav. Takže takhle mě vyhodili,“ vyprávěl Postránecký dále v rozhovoru pro rozhlas.

Všestranně talentovaný herec

Do libereckého Divadla F. X. Šaldy se tento vyučený zámečník dostal původně jako jevištní technik. Hrál pak na různých scénách v mnoha městech, až se v roce 1979 stal členem činohry Národního divadla. Zde si zahrál v celé řadě inscenací, například ve hrách Paličova dcera, Král Lear, Romeo a Julie či Ze života hmyzu.

A vzděláním „neherec“ získal v roce 1995 i Cenu Thálie za roli Podkolatova v Gogolově Revizorovi. V letech 2005–2011 byl Postránecký prezidentem Herecké asociace. Věnoval se také dabingu a v roce 2005 se stal laureátem Ceny Františka Filipovského za nejlepší mužský dabingový výkon ve francouzské filmové komedii Zločin v ráji. Postránecký byl rovněž oblíbeným moderátorem kutilského pořadu Receptář prima nápadů.

A jak herec vzpomínal na natáčení legendární „komedie století“ S tebou mě baví svět? „S pocity hluboké vděčnosti. Neměli jsme nejmenší tušení, čím se ta komedie v budoucnu stane. Prožili jsme parádních čtrnáct dní na horách, pak čtrnáct dní v ateliéru a rozprchli se za dalšími úkoly. Zbytek udělaly až miliony diváků. Všichni to najednou chtěli vidět,“ zavzpomínal Postránecký při jedné příležitosti.

Byl to i rozený vypravěč

S manželkou, bývalou baletkou Helenou Postráneckou, měl herec dceru Lucii a syna Viléma. Zemřel po dlouhé statečném boji se zákeřnou nemocí. Rodinu, fanoušky i kolegy jeho odchod hluboce zarmoutil: „…jeho smysl pro zkratku a humor byl naprosto jedinečný, vycházel z něj, nebyla to laciná stylizace,” řekl například Ondřej Kepka.

„Dokázal kolem sebe šířit dobrou energii a vystihnout to veselé na životě kolem nás.” Ocenil také Postráneckého vypravěčství. „Patřil mezi absolutní špičku lidí, kteří uměli vyprávět,” dodal Kepka. Václav Postránecký by 8. září oslavil 80. narozeniny.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám