Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Divákům Ulice jistě neuniklo, že Martin Finger hraje postavu jménem Evžen Šmýd. Těm pozornějším pak může vrtat hlavou, proč jeho příjmení odporuje pravidlům českého pravopisu a bije do očí nejen učitele. Tvůrci nyní konečně prozradili, jak se to s jeho jménem vlastně má. A uvedli hned dva důvody.

Šmýd s tvrdým y, to se dětem ve škole těžko vysvětluje. Nehledě na to, že se do toho učitelé raději ani nepouštějí, neb by si ve vyšších ročnících zadělali u žáků na dvojsmyslný problém. I tak nás zajímalo, jak to se jménem Martina Fingera, který hraje vyléčeného alkoholika, vlastně je. Jestli má nějaký příběh a tvůrci češtinu „znásilnili“ s jasným záměrem.

„K tomu, že se tak rozhodli, vedly ve finále dva důvody. V první řadě ho chtěli odlišit od postavy Ingrid Šmídové, kterou hrála Jana Sováková. Aby se to divákům nepletlo a nespojovali si je,“ řekla Super.cz PR manažerka seriálu Ulice Lucie Juráčková.

Ten druhý je pak ještě zajímavější. „Tím dalším bylo to, že do seriálu Martin Finger vstupoval jako záporný hrdina. Ypsilon má tak symbolizovat Evženovy temné stránky,“ doplnila.

V průběhu let se sice v očích diváků výrazně změnil a seká latinu, nehledě na to, že návrat Ingrid se také nechystá, jméno se ale měnit nebude. A tak Šmýd bude dál dráždit (nejen) češtináře…

Reklama

Další články

Načítám