Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Úmrtí básníka, výtvarníka, textaře a ikony českého undergroundu Pavla Zajíčka zasáhlo celou řadu známých tváří. Zakladatel hudebně básnického souboru DG 307 a signatář Charty 77 zemřel v úterý ve věku 72 let po dlouhé nemoci.

„V Thomayerově nemocnici podlehl dlouhodobé nemoci, k níž se v posledních dnech přidružil zápal plic,“ informoval na Facebooku Vladimír „Lábus“ Drápal z Guerilla Records, kde hudebník patřil k zásadním umělcům. Diváci si Zajíčka pamatují také z filmů. Zahrál si například rozhlasového moderátora ve snímku Knoflíkáři, v menší roli se objevil také ve filmu Anděl Exit.

Na Zajíčka vzpomínala herečka Petra Nesvačilová (38), jež zveřejnila i retro snímek z oběda, kde nechyběl ani Karel Schwarzenberg.

„Legendární foto. Slibovala jsem Karlu Schwarzenbergovi houbovku od mojí maminky. Mamka ji uvařila a potom jsme ji ohřáli a byl oběd. Dorazil i Pavel Zajíček, který dnes odešel. Jeho básně mne provázely celé studium na FAMU. Tohle je moje dospívání a nyní smutek, jak někteří lidé mizí, děkuji, Pavle,“ napsala ke snímku Nesvačilová.

Vzpomínal i známý designér Maxim Velčovský. „Smutná zpráva. Zemřel všestranně nadaný člověk Pavel Zajíček, spoluzakladatel DG 307. Zažil jsem jej na londýnském koncertě v podzemní kryptě nějakého kostela, kam mne vytáhl Petr Štefek. Já jsem po koncertě za ním přišel, jestli bych si nemohl koupit jeho text písní, který měl napsán po papírech na podlaze, protože pro mne to byla forma surově pošlapané básně psané autorem, vyzpívané v kryptě opravdu v undergroundu. Řekl mi, ať si to klidně vezmu, a měli jsme fajn rozhovor o všem možném. Moc rád na tu chvíli vzpomínám,“ nechal se slyšet Velčovský.

Úmrtí Pavla Zajíčka zasáhlo i rappera Vladimira 518. Ten se zprvu bál Zajíčka i oslovit, nakonec s ním ale i vystupoval a poznal ho tak i osobně. „Před mnoha lety jsem ho občas potkával na Vinohradech, vždy se zničeho nic zjevil zpoza rohu a já jsem v tom krátkém záblesku setkání chtěl vyhrknout něco o tom, jak mě jeho práce provázela pubertou, jak si ho vážím, že mu děkuju za posunutí mých vlastních mantinelů a představ o tom, jak hudba může být surová a syrová. Nikdy jsem to tehdy ale neudělal. Za prvé kolem něj vždy byla aura určitý přísnosti a neprostupnosti a za druhé jsem moc dobře věděl, že všechny tyhle legendy předrevolučního undergroundu nechtějí nic poslouchat o tom, že jsou legendy. Jistej typ vzdoru v nich zůstal natrvalo a nikdy se nevymyl,“ napsal ve své vzpomínce Vladimir 518.

„Až později, 17. listopadu 2009, jsme si společně zahráli na Národní třídě, a to díky underground tribute projektu, který dal dohromady Roman Holý. V zázemí za pódiem jsem si s Pavlem Z. konečně podal tu dlouho odkládanou ruku, dali jsme si pár piv a já zjistil, že pod slupkou přísnosti se schovává neuvěřitelně sympatická, vtipná a hravá bytost,“ uzavřel svou vzpomínku známý rapper.

Související témata:
Pavel Zajíček
Hudební skupina DG 307
Vladimír Brož (Vladimir 518)
Maxim Velčovský

Reklama

Další články

Načítám