Hlavní obsah
Článek

Golshifteh Farahani si v roce 2008 zahrála po boku Leonarda DiCapria a Russella Crowa. Pak přijala nabídku magazínu Madame Le Figaro a nechala se nafotit nahoře bez s ňadry v dlaních. Írán to ale vnímá jako odporný prohřešek proti islámu a zakázal jí návrat do vlasti.

Farahani kontaktovala samotná íránská vláda a oznámila jí, aby se do země nevracela, pokud tak učiní, jen na vlastní nebezpeční.

Snímek z časopisu Madame Le Figaro se dostal na Facebook na hereččin profil, viděly ho tam milióny lidí z různých koutů světa včetně Íránu a zemí Středního východu. Někteří ji za to očerňují a považují za vulgární hříšnici, jiní obdivují její odvahu bojovat s muslimským tabu.

„Bylo mi ministerstvem kultury a islámským vůdcem oznámeno, že Írán nepotřebuje žádné herce či herečky. ‚Můžete své umělecké služby nabízet jinde,‘ napsali mi,“ tvrdí Farahani.

Už ve čtrnácti letech získala ocenění pro nejlepší herečku na Mezinárodním divadelním festivalu Fadjr. Jako první Íránka si zahrála v hollywoodském velkofilmu, a to v Labyrintu lží z roku 2008 v režii Ridleyho Scotta. Poté jí Írán zakázal opouštět vlast, ale když se jí podařilo utéct a usadit se v Paříži, přišel se zákazem návratu.

Související témata:
Írán

Reklama

Další články

Načítám