Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Roztomilý chlapeček na fotce se jednoho dne stane jedním z našich nejznámějších herců a především vynikajícím komikem. S talentem, který mu byl dán, to ale snad ani jinak dopadnout nemohlo.

Herec a bavič Vladimír Menšík se narodil 9. října 1929 v Ivančicích. Odmalička miloval poutě a cirkusy, a přestože pomýšlel na studium herectví, nakonec se nechal přemluvit, na přání rodičů vystudoval průmyslovku a nastoupil do Brněnských strojíren.

Touha po herectví ale nakonec zvítězila a on se přihlásil na JAMU, na kterou se dostal až na druhý pokus. Po úspěšném absolutoriu v roce 1953 následovalo účinkování v zájezdovém Vesnickém divadle, kde potkal E. F. Buriana. Toto setkání mu bylo vstupenkou do Burianova pražského divadla.

Protože ho to ale vždycky víc táhlo k filmu než na prkna, která znamenají svět, z divadla odešel a od roku 1958 získal angažmá v barrandovském Filmovém studiu. Na kontě má desítky snímků, k nejznámějším patří Limonádový Joe aneb Koňská opera, Chalupáři, Dívka na koštěti nebo Létající Čestmír.

Jeho posledním byl film Dobří holubi se vracejí, který pojednává o tom, co se týkalo i herce samého - o závislosti na alkoholu. Ten se mu nakonec stal osudným. Vladimír Menšík zemřel 29. května 1988.

Související témata:

Další články

Načítám