Hlavní obsah
Článek

Magazín Tatler zveřejnil obálku červencového čísla, která završuje trojdílnou sérii portrétů vrcholných členů britské královské rodiny. Po královně Alžbětě II. (†96) (červenec 2022) a králi Karlu III. (75) (červenec 2023) došlo na princeznu Kate (42). Její obraz budí velké emoce.

Autorkou je britsko-zambijská umělkyně Hannah Uzor. Kate je na obraze v bílých šatech s vlečkou, šerpou a korunkou a dle titulku magazínu má jít o portrét síly a důstojnosti. S tím široká veřejnost tak docela nesouhlasí. „Zbláznili jste se?“ ptá se jedna ze čtenářek a zdaleka není jediná, na magazín se snesla vlna kritiky.

„Princezna Kate si zaslouží něco lepšího než toto. Měli jste šanci jí dodat radost a štěstí v době, kdy se léčí z nemoci. A vy jste objednali takovou děsnou kresbu. Tomu se ani nedá říkat obraz. Je to dětinské naivní umění. Které nelichotí vůbec nikomu,“ rozhořčila se další z komentujících žen, načež jiná podotkla, že magazín by měl chtít vrátit peníze za tuto zakázku.

„Je to směšné a hrozné. Je to urážka Kate, měli byste se stydět dát něco takového na obálku. I dítě by to udělalo lépe. Jsem tak naštvaná, že jste udělali něco takového v době, kdy je tak nemocná. Styďte se,“ napsala další fanynka princezny. „Tohle není poprvé, co Tatler urazil Kate, jsem znechucená,“ dodala jiná.

Následovaly připomínky, že ne každý umělec zvládne portréty a že kdyby jim obraz vygenerovala umělá inteligence, dopadlo by to lépe.

Sama autorka portrétu Hannah Uzor, která se s princeznou nikdy osobně nesetkala, byla nabídkou na zhotovení portrétu vyvedena z míry. Ke svému dílu se vyjádřila takto: „Když se s modelem nemůžete setkat osobně, musíte se podívat na všechno, co o něm najdete, a poskládat jemné detaily člověka odhalené na různých fotografiích.“

Další články

Načítám