Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Napříč Českem se v pondělí konala stávka proti krokům vlády Petra Fialy. Do ní se zapojily téměř tři čtvrtiny všech středních, základních i mateřských škol. Velká část z nich zůstala kvůli stávce úplně zavřená, což se samozřejmě dotklo rodičů. I těch z řad celebrit. Zeptali jsme se, co si o stávce myslí.

„Rozumím tomu, neměli jinou volbu. Mám ráda učitele kluků. Dali vědět včas, aby si mohli rodiče zařídit hlídání, a já byla s kluky doma. Naprosto jejich požadavky respektuji,“ řekla Super.cz Monika Absolonová.

Čárou přes rozpočet kvůli práci i hlídání byla stávka pro Sandru Pospíšilovou. Ta však také zároveň uvedla, že chápe důvody stávkujících. „Zrovna dnes se mi to navíc potkalo s moderováním jednoho eventu, kam jsem musela vzít Leonka s sebou, protože ani manžel si dnes nemohl své povinnosti upravit. Ale naštěstí to organizátorům nevadilo, asi i proto, že jsou to také rodiče. Nicméně i když se nás dnešní protesty dotkly, mám pro stávkující zaměstnance pochopení,“ řekla Super.cz moderátorka.

Stejně tak chápe pohnutky stávkujících zpěvačka Bára Basiková. „Učitelé si každopádně zaslouží lepší platy, ale co může současná vláda dělat, když nemá kde brát a neustále řeší průsery po vládě předešlé, která tuhle zemi ekonomicky zdevastovala?“ ptá se s odkazem na vládu Andreje Babiše, jednoho z nejhlasitějších kritiků aktuální vlády Petra Fialy.

To, že se v jejich škole stávkuje, si užívají dcery Petra Jákla. „Do Kanady, kde natáčím s Anthonym Hopkinsem, mi poslaly fotku, jak se koulují na zahradě. Já se vždycky jako dítě těšil na uhelné prázdniny, které byly jen výjimečně, a ony teď mají navíc ještě stávky. Ty se mají,“ žertoval.

Pak ale pokračoval ve vážnějším duchu. „Obecně nejsem zastáncem stávek, ale na druhou stranu rozumím tomu, že se musí některé věci změnit. A pokud nelze najít dohodu, tak je to nějaká cesta k dalšímu vyjednávání. Je to ale přece jen jakási forma nátlaku a z vlastní zkušenosti vím, že je lepší najít kompromis. To bohužel nejde, pokud obě strany trvají neustále na tom samém,“ napsal Super.cz Jákl.

Jak jsme zjistili, doma mají děti kvůli stávce učitelů i další známé tváře. „Ano, stávkuje se i u nás,“ prozradila například Eva Burešová, jejíž syn Nathaniel chodí do druhé třídy. Také dva synové Petra Bendeho mají kvůli stávce v jejich ostravské škole volno. „My máme školu soukromou, takže u nás se nestávkuje,“ pochvalovala si pro změnu Iva Frühlingová.

Obecně odbory protestovaly právě proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. Zástupci škol zároveň požadovali více peněz do školství. Varovali, že po škrtech se může zhoršit kvalita výuky.

Související témata:
Stávka učitelů

Reklama

Další články

Načítám