Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Režiséra Ivana Fílu proslavily filmy Lea a Král zlodějů. V poslední době ovšem zaujal jako spisovatel. Po dílech Muž, který stál v cestě o Františku Kriegelovi, jenž jako jediný v srpnu 1968 nepodepsal Moskevský protokol, a Rytec kamejí vydal i knihu Nouzový stav s vlastními černobílými fotografiemi Prahy v době karantény.

"Na jinou profesi jsem nepřesedlal, jen to s filmy trvá dlouho. Tu knížku o něm jsem napsal trochu ze zoufalství, protože jsem chtěl pomoct na nohy tomu filmu. Dnes máme třetí vydání a šestý dotisk. Vznikla i rozhlasová hra, kterou slyšelo už přes milión posluchačů," vysvětloval, proč vlastně začal psát.

"Pak jsem pak napsal surrealistickou pohádku o nesmrtelnosti a věčné lásce Rytec kamejí, na kterou dostávám nadšené reakce zejména od žen. Byly i docela dobré kritiky a prodeje. A v době nouzového stavu vznikla tahle moje třetí kniha.

Je tam 105 fotografií úplně bez lidí a 66 příběhů, každý na jeden den nouzového stavu. Na ulici tehdy nebylo ani živáčka, to už by to nešlo opakovat. I kdyby to bylo znovu vyhlášené, myslím, že lidi by už neuposlechli. Tehdy skutečně doma zůstali, jen já ne, abych jim zprostředkoval, jak to vypadalo," uvedl Fíla, který v době rozhovoru netušil, že se nouzového stavu opět dočkáme.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám