Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kdo šel po ránu okolo pražského Obecního domu, nevěřil svým očím, jaká změna potkala Jaroslava Svěceného (63). Pokud ho tedy poznal. Dlouhé vlasy, neupravené vousy a před ním otevřený houslový futrál na drobné.

Známý virtuos si vyzkoušel, jaké by to bylo si vydělávat hraním na ulici. „Nechali jsme se inspirovat jedním významným houslistou, který hrál v převlečení v metru v New Yorku a nikdo ho nepoznal. Tak jsme to zkusili také. Pro mne bylo nejtěžší hrát v tom převleku. Mám paruku a je to, jako bych měl na hlavě helmu. Abych se nestyděl, tak jsem radši zavřel oči a hrál jsem,“ svěřil se nám hudebník. Svým hraním si vydělal 250 korun, z čehož měl radost.

Za pár týdnů si Svěcený zahraje přímo v Obecním domě, a to u příležitosti gratulačního koncertu „Jaroslav Svěcený 60“. Do rukou opět vezme přes 200 let starý nástroj.

„Určitě budu hrát na housle od Giuseppeho Guadagniniho z roku 1798, protože pro Smetanovu síň potřebuji opravdu krásný znělý tón, a ten tyto housle mají. Jsou ozkoušené, housle byly se mnou v sále pro 6 000 lidí a hrály perfektně. V záloze budu mít další dvoje housle z 18. století a v kapse připravené náhradní struny značky „Pí“, Ludolfovo číslo,“ říká Jaroslav Svěcený, který je na koncert, jenž se uskuteční 6. listopadu, stoprocentně připravený.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám