Hlavní obsah
Článek

Baculatá dívenka z obrázku se narodila do rodiny učitelů, po jejichž vzoru měla být učitelkou, ale nakonec se stala jednou z nejoblíbenějších českých hereček. Jejím celoživotním partnerem byl herec a režisér, s nímž má dvě dcery. Už víte?

Iva Janžurová (82) se narodila v Žirovnici. Studovala Pedagogické gymnázium v Českých Budějovicích, ale protože milovala divadlo, po maturitě nastoupila na DAMU. Po ukončení studií na DAMU nastoupila do Divadla F.X. Šaldy v Liberci. V roce 1964 získala angažmá v Divadle na Vinohradech, odkud odešla do Národního divadla.

V 60. letech se proslavila svými rolemi ve filmech Kočár do Vídně, Svatba jako řemen nebo Světáci.

Počátkem 70. let ztvárnila dramatické role ve snímcích Petrolejové lampy a Morgiana. Od té doby její popularita stoupala a Iva se stala jednou z nejobsazovanějších hereček. Kromě komedií jakými jsou např. Zítra to roztočme, drahoušku, Marečku, podejte mi pero nebo Což takhle dát si špenát, se objevila v mnoha televizních filmech, např. Ikarův pád, Strach má velké oči nebo v seriálech. Často také působila v zábavných pořadech.

Jejím celoživotním partnerem byl herec a režisér Stanislav Remunda, se kterým má dvě dcery: Theodoru a Sabinu. Ten jí po vážné nemoci odešel letos v květnu. Ivu tak letos čekají první smutné Vánoce, které stráví se svými dcerami a čtyřmi vnoučaty. Páté je již na cestě.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám