Hlavní obsah
Článek

Pojďte se vydat do roku 1939 a pokochat se pohledem na kontroverzní filmovou divu Lídu Baarovou (†86), které ve třicátých letech padaly oddaně k nohám největší tuzemské hvězdy v čele s Lamačem, Burianem a Novým, sportovní hvězdy, politici i ty největší špičky nacistické říše. Kvalitou herectví Baarovou překonaly mnohé její kolegyně. Fotogeničností tváře a úspěchem za hranicemi však žádná z nich.

Slušně našlápnutou kariéru v Německu zmařily její pletky s ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Ambiciózní Baarová se ve čtyřiadvaceti letech velmi nedůstojně vrátila zpátky a skromně začala k nelibosti svých talentovanějších kolegyň okupovat domácí filmové ateliéry.

Největší odvahu tehdy projevili mladí filmaři František Čáp s Václavem Krškou, kteří Lídě připsali efektní roli ve filmu Ohnivé léto. Z původně hlavní role její mladší a talentovanější sestry Zorky Janů byla tak rázem role vedlejší. Natáčelo se zejména v exteriérech na břehu řeky Otavy. A osvěžující koupel si Lída Baarová dopřála i před kamerou. A bez plavek.

Po Ohnivém létě se její kariéra v Čechách rozjela zase na plné obrátky. Ale trvala už jen pouhé dva roky. Úspěšné snímky Dívka v modrém, Maskovaná milenka nebo Turbina měl na svědomí Otakar Vávra, který si ženské kvality Baarové vyzkoušel ve své ložnici. „Největší živočišná krása, jaká kdy tady byla. Dneska tady žádný podobný typ jako ona není,“ vzpomínal na Baarovou nestor mezi režiséry po letech.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám