Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jeho doménou jsou americké evergreeny 40. až 60. let dvacátého století, které zpívá v originále. Přes dvacet let zpíval na zaoceánských výletních lodích, užíval si života plnými doušky, když ho v roce 1994 zastavila těžká nemoc. Vladimír, alias Laďa Kerndl, vypráví svůj životní příběh v novém díle pořadu Po pravdě.

Prodělal rakovinu krku a pravé mandle a pro Laďu Kerndla (77), zpěváka ve vrcholné formě, to bylo zdrcující období, kdy mu lékaři dávali velmi malé naděje. „Absolvoval jsem 28 ozáření a 9 měsíců chemoterapie a ke konci terapie jsem za jeden měsíc shodil 32 kilo a dávali mi už jen dva dny života, vzpomíná na nejhorší období svého života jazzový a swingový zpěvák Laďa Kerndl a pokračuje: „Lékaři zavolali moji ženu a celou rodinu, ať se přijdou rozloučit, že končím… A moje dcera Terezka měla osm let, a když stála u mé postele, tak jsem si řekl, že bych ji moc rád doprovodil k oltáři.“

Nemohl jsem jíst ani pít, z pusy se mi sypala mouka…

U Ladi Kerndla se tak projevila neuvěřitelná touha a silná víra v uzdravení. „Hrozně jsem si přál, abych ji k tomu oltáři doprovodil, ale bylo to takřka beznadějné přání. Lékaři mi totiž dávali dva dny života, jelikož jsem vlastně umíral hladem, protože jsem měsíc dostával jen kapačky a měsíc jsem nejedl,“ vysvětluje Laďa Kerndl, jemuž tělo chřadlo z toho, že nebyl schopen polykat a přijímat tak žádnou potravu.

Zásadní zlom v jeho cestě k uzdravení nastal, když poprvé spolkl namočený loupák. „Během těch posledních dvou dnů jsem překonal odpor polykacího systému a spolkl jsem kousek loupáčku a potom další. A díky tomu, že jsem to spolknul, tak jsem následně velmi pomalu začal přijímat potravu a tekutiny.

„Nemohl jsem ani pít, jelikož jsem měl v puse takzvanou moučněnku, to je nemoc na jazyku, kdy nemáte sliny, čich, ani chuť, jako by se vám sypala z pusy mouka. A tu moučněnku jsem zlikvidoval tím, že jsem začal pít.

Nepočítal jsem s tím, že ještě budu zpívat

„V té době jsem ani nemluvil. Chtěl jsem jen žít, nepočítal jsem s tím, že budu zpívat, chtěl jsem aspoň mluvit,“ dodává Laďa Kerndl. Do nemocnice ho chodil navštěvovat legendární kapelník Gustav Brom, který mu nabídl, aby u něj v orchestru zpíval. A v té době Laďa Kerndl vydal své první album Jazzový dům.

Jak jeho životní příběh pokračoval, kdy se stal slavným a jak se mu daří dnes, se dozvíte v novém díle pořadu Po pravdě. Celý rozhovor si můžete poslechnout i na podcastových aplikacích Podcasty.cz, Spotify a Apple Podcasts.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám