Hlavní obsah
Článek

Právník Johannes Christian Sundermann je přesvědčen, že Joseph Ratzinger toho času znám také jako papež Benedikt XVI. porušil německé zákony, když při poslední návštěvě své rodné země jezdil ve svém papamobilu bez bezpečnostního pásu. Sundermann proti Ratzingerovi vede žalobu a požaduje legální nápravu.

Právník ze Severního Porýní – Vestfálska zastupuje muže z Dortmundu, jenž tvrdí, že ani papež nemá právo porušovat zákony a že ve svém vozidle jezdil bez pásu více než hodinu, což bohatě dokumentují videozáznamy.

Porušení zákona se měl papež podle něj dopustit zvláště při návštěvě Freiburgu v září letošního roku. Podle listu Westfälischen Rundschau volají právník a jeho mandant k zodpovědnosti freiburského arcibiskupa i šéfku vlády z Bádenska – Württemberska Winfried Kretschmann.

Sundermann je členem socialistické strany Levice a stejně jako jeho mandant není příslušníkem katolické církve. Pokud se mu podaří soudní při proti papeži vyhrát, hrozí hlavě katolické církve pokuta ve výši 30 až 2 500 eur – tedy asi 775 až 64 500 korun. Proti Sundermannovi však stojí především papežova diplomatická imunita.

Související témata:

Další články

Načítám