Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Opera nemusí být za každou cenu strohá, nudná a konzervativní. Zavedené mýty úspěšně boří Adam Plachetka. Aktuálně nejúspěšnější český operní pěvec, působící na několika renomovaných operních scénách, se nechal během své krátké zastávky v Praze přemluvit kavárníkem Ondřejem Kobzou k povedené bláznivině.

Přední operní pěvec světového věhlasu s kolegy zazpíval na střeše paláce Lucerna část Mozartovy opery Don Giovanni. Na tom by nebylo nic tak divného, kdyby diváci neměli možnost se při sledování opery zchladit ve třiceti vodou napuštěných vanách. Vzhledem k netradičnímu jevišti tak koncert nesl název „John do vany“.

„Této opeře už léta říkáme John do vany. Nikdy mě ale nenapadlo, že bychom to propojili a mohli někoho do vany posadit. Mám pocit z téhle šílené akce, že dopadne strašně dobře. Mám z této pozitivní energie moc dobrý pocit,” svěřil se ještě před vystoupením Super.cz zpěvák.

„Myslím si, že je důležité, aby lidé nevnímali stigma a nemuseli se klasiky bát. Jsou dvě oddělené věci, jak se klasika dělá a kde se dělá. Je fajn operu představovat v nových prostředích. Není to na úkor kvality,“ dodal.

Sólista vídeňské opery se odváží jako první český operní pěvec vyprodat největší českou halu, libeňskou O2 arenu. K tomuto počinu Plachetku dohnal Leoš Mareš, který ho hostil na jednom ze svým koncertů tamtéž. „Leoš si mě pozval na své koncerty. Poté, co management slyšel reakce publika, tak je napadlo, že můžeme udělat vlastní program. Napřed mi to přišlo jako prostor pro klasiku nepříliš vhodný a velký. Jak mi to v hlavě zrálo, tak mi došlo, že máme šanci klasiku představit novému publiku. Do arény se totiž vypraví jiné publikum než do Rudolfina nebo Obecního domu,” láká na Koncert bez mantinelů Adam Plachetka.

Reklama

Další články

Načítám