Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zapomeňte na skřípání nehtů po tabuli nebo hlasitý rozhovor do mobilního telefonu, úplně nejotravnější je pro většinu dospělých podle nového průzkumu poslouchání jekotu cizího rozmazleného dítěte. Studie potvrdila, že jejich kňourání a ječení je nejefektivnější způsob, jak odvrátit koncentraci lidí a znervóznit je, uvedl časopis Journal of Social.

Účastníci studie byli požádáni, aby vypočítali jednoduché příklady při poslechu nejrůznějších zvuků jako je například hluk vydávající různé stroje, neutrální rozhovor mezi lidmi, poslech cizího jazyku a jiné. Lidé však zdaleka nejvíc chyb dělali při poslechu dětského kvílení. Výsledky studie prý nebyly ovlivněny pohlavím ani tím, zda již mají nebo nemají vlastní děti.

„Nezáleží na tom, zda jste žena či muž, všechny to rozptyluje stejně,“ řekla profesorka psychologie a spoluautorka studie Rosemarie Sokol Chang. Nejrušivější bylo tak dětské ječení spojené s hysterickým pláčem, na druhé místo se překvapivě dostalo šišlání na děti, které účastníky studie také značně rušilo od soustředění.

Související témata:

Další články

Načítám