Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

S kolegou Otto Lackovičem se při natáčení kultovního seriálu Chalupáři dopustila něčeho, za co by ji dnes aktivisté nejspíš ukamenovali. Luba Skořepová (†93) si zahrála ženskou polovinu romského páru – Aranky a Fera, postavy měly názorně dokumentovat integraci menšinového etnika do většinové společnosti. A ještě se nechala nalíčit, stejně jako její herecký partner, aby jí to u diváků spíš prošlo.

Po celou dobu natáčení se pak mezi jednotlivými záběry museli oba schovávat před sluncem v domě, aby se jim neroztekla tmavá barva, kterou byli natřeni. Panovala totiž velká vedra.

Nejdřív hrála sama sobě

Luba (původně Libuše) Skořepová se narodila před 100 lety, 21. září 1923, v Náchodě. Dětství trávila u babičky v Podkrkonoší, kde také hrála svá první představení: v přírodě, sama sobě, občas přihlížejícím němým tvářím. Zároveň docházela do náchodské taneční školy, kde získala i osvědčení, že tanec může sama učit.

Rodiče si ale přáli, aby šla studovat medicínu. Nakonec se dohodli na kompromisu. Pokud Luba odmaturuje s vyznamenáním, tak jí dovolí odejít do Prahy na konzervatoř. Když přinesla domů vysvědčení, Skořepovým nezbylo, než slib dodržet.

Průvod jí zničil rodinu

Roku 1944 úspěšně ukončila studium herectví. V roce 1945 dostala své první angažmá v souboru J. Honzla ve Studiu Národního divadla. Sem ji přivedl její kamarád a později i manžel Josef Pehr (1919 – 1986), který byl také hercem a navíc i loutkářem. Seznámili se v těžkých časech okupace a po osvobození se vzali.

Měli mnoho společného, mimo jiné lásku k dětem. Luba otěhotněla, vybírali jména pro chlapečka i holčičku, až přišel 1. máj. Společně s ostatními herci jela do prvomájového průvodu. Na korbě náklaďáku, jak bylo tehdy běžné.

„Seděli jsme na korbě náklaďáku, který se vyboural. Všichni jsme spadli na dlažbu. Já jsem byla těhotná, takže jsem potratila. Od té doby jsem už děti mít nemohla,“ svěřila se Super.cz na oslavě svých devadesátin s bolestným zážitkem herečka, která kvůli ztrátě miminka přišla později i o manžela.

Manželovi dala volnost

„S Pepíčkem jsme se domluvili, že bude lepší, aby si našel ženu, která mu tu rodinu dá,“ prozradila. Ale i na tak tragické životní zkušenosti si věčná optimistka našla něco pozitivního „Jsem nakonec ráda, že jsem ty děti neměla, mám takových aktivit, že nevím, jestli bych na ně měla vůbec čas,“ uvedla herečka, jež se podruhé vdala za spisovatele a scenáristu Pavla Hanuše (†62).

Do manželství oba vstupovali s vědomím, že spolu děti nikdy mít nebudou. Ale moc dlouho o životě bez dětí nestihli přemýšlet. Krátce po jejich sňatku se totiž rozvedla Lubina sestra, která měla dva malé syny. Luba nezaváhala a po dohodě s manželem si sestru i obě děti vzali k sobě. Kluky milovala tak, jako by byli její vlastní.

I druhé manželství skončilo rozvodem a Luba se soustředila na práci. Postupem času už to nebylo jen hraní. O divadle a hercích, přírodě, zahradnictví, léčitelství, astrologii, magii, ale také o sobě napsala celkem jedenáct knih.

Poslední rok strávila v LDN

Dlouhé roky bydlela na pražských Vinohradech. Občas si postěžovala, že platit stále rostoucí nájem je pro ni čím dál obtížnější. Pak musela podstoupit náročnou operaci. Praskl jí vřed na dvanáctníku. Údajně poté, co si v jednom hotelu dala česnečku.

Z bytu se pak přestěhovala do léčebny dlouhodobě nemocných. Strávila tam poslední rok života. Skonala pouhý den před Štědrým dnem v roce 2016.

Související témata:

Další články

Načítám