Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Mezi smutečními hosty na posledním rozloučení s Vašem Patejdlem ve středu nechyběla ani Kateřina Žbirková. O svého muže přišla sama poměrně nedávno, a tak další hudební legendě poslala osobní vzkaz o tom, že se přátelé setkají v hudebním nebi.

Smrt Vaša Patejdla byla bleskem z čistého nebe a velmi překvapila oba národy, které muzikanta obdivovaly. Diagnózu rakoviny slinivky si hudebník vyslechl jen dva týdny před svou smrtí. Stejným šokem jako jeho odchod byla v listopadu roku 2021 také zpráva o skonu Miroslava Žbirky. Podle pozdějších zpráv minimálně měsíc před odchodem bojoval se zápalem plic, nakonec naposledy vydechl v nemocnici ve spánku. Široké okolí ale o jeho nemoci nemělo tušení.

Katka Žbirková od té doby dělá všechno pro to, aby se na muzikanta stále myslelo a jeho odkaz žil dál. S Vašem Patejdlem se samozřejmě znal, ten kvůli jeho smrti velmi truchlil. Dokonce s ním měl v listopadu 2021 vystupovat na koncertě houslisty Jaroslava Svěceného k jeho šedesátým narozeninám. K tomu už bohužel nedošlo.

„Když se řekne Meky Žbirka, vybaví se mi mladost dětství na sídlišti v Bratislavě, kde jsme kousek od sebe všichni bydleli. My jsme dělali Elán, on s kytaristou Jánem Balážem Modus. Vyrůstali jsme spolu a chtěli být slavní. Netušili jsme ale, že je život takhle krátký,“ řekl tehdy Patejdl o Žbirkovi CNN Prima NEWS. Spoluzakladatel Elánu nakonec odešel ještě o rok mladší než jeho kolega.

Jeho manželka samozřejmě nechyběla na středečním pohřbu Vaša Patejdla a slova na jejím věnci hovoří za všechno. „Vašo, NEJSI (tam) SÁM. Katka Žbirková“. Tak zní text na stuze, který Mirova manželka doplnila černým srdcem. „Dnes se spolu rozloučíme a vy se shledáte,“ připsala pak k fotografii věnce na sociální síti na profilu Mira Žbirky, který stále spravuje.

Sledující k příspěvku hromadně začali dávat ikony uslzeného smajlíka a nechyběly ani slovní reakce. „Nemám slov, je to krásné, Katko,“ napsal jeden z nich. „To je velmi pěkná zpráva, měla by tě povzbudit, ať jsi kdekoliv. Pěkně Katush,“ přidal se další. Jiný svůj koment směřoval i k Patejdlovi: „Tleskám velkému hudebníkovi, budou tam hrát spolu,“ komentoval třetí. Tak snad si oba velcí muzikanti v hudebním nebi brzy společně zanotují.

Další články

Načítám