Hlavní obsah
Článek

Filmový plakát k nové pohádce Princezna na hrášku neskrývá velké ambice. Jako by tvůrci chtěli navázat na kasovní trháky z věhlasných amerických studií. Líbivý pouták ale není všechno, a tak se vsadilo i na věhlasná jména a lákavé exteriéry. Otázkou je, jestli to a jméno režisérky Martiny Adamcové alias Tiny Adams budou dostatečnou zárukou úspěchu.

„Filmové pohádky jsou český fenomén, v Kanadě je ta poetika úplně jiná, ale v Telefilmu Canada zajásali, že to bude první jejich film točený na krásných českých zámcích,“ nechala se slyšet režisérka, které v Česku už nikdy nikdo neodpáře roli četařky Babinčákové z Tankového praporu.

„Princezna na hrášku je notoricky známá pohádka, ale je krátká, což je velké úskalí pro scenáristy. S režisérkou Martinou Adamcovou jsme pátraly po tom, kde se princezna vzala a před čím prchá. A protože jsme odpověď nenašly, napadla nás vlastní. Musely jsme přitom vybudovat napětí, aby diváci věřili, že musí utéct a vše milované ve Francii nechat,“ prozradila autorka scénáře Pavla Krečmerová.

„K tomu nám dopomohl písek. Nechtěly jsme točit vzpouru, gilotinu, napadení hradu, a tak jsme vymyslely, že nebezpečnou situaci odvyprávíme dětem pomocí písku a zvířátek,“ doplnila. Zní to poněkud nízkorozpočtově, ale co už. Navíc, když násilí do pohádek nepatří, musejí si tvůrci poradit jinak.

Jaká bude česko-kanadská pohádka, která se natáčela například na středočeském zámku Líšno, se brzy dozvíme. Premiéru má už na konci května. Velkým tahákem by mohl být nejen námět vycházející z klasické předlohy Hanse Christiana Andersena, ale i slavná jména. Lucie Vondráčková (44) si zahraje postavu jménem Trdlo, chybět nebudou ani Dagmar Havlová (71), Pavel Kříž a samotná Adamcová.

V neposlední řadě budou diváci zvědaví i na ústřední dvojici Jasmínu Houf a Ladislava Korbela. Zrodí se nové idoly? Nebo snímek zmizí v propadlišti dějin?

Další články

Načítám