Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pavlína Pořízková, Eva Herzigová, Karolína Kurková… Česká krása je ve světě proslulá dávno. Ale nejen ta, po světě „běhá“ spousta dalších známých osobností ze všech možných odvětví, které se v České republice buď přímo narodily, nebo tu mají aspoň kořeny, byť to tak podle jména vždy nevypadá. Tak schválně, předveďte se, jak dobře sportovce, herce, ale i politiky s českými či slovenskými kořeny znáte!

1. Jedna z hlavních postav úspěšného sitcomu Dva a půl chlapa má české kořeny. O koho z následující trojice se jedná?
2. Slovenské kořeny má Andy Warhol. Sám se již narodil v USA, jeho rodiče však pocházejí z území, které je dnes součástí Slovenska. V 60. letech byl vůdčí osobností uměleckého směru pop-art. Byl známým malířem i režisérem. V sedmdesátých letech mimo jiné navrhl i obaly dvou alb jedné celosvětově známé kapely, později vytvořil i několik portrétů člena této skupiny. O kterou skupinu a kterého jejího člena se jedná?
Foto: Profimedia.cz
3. Za velkým rozmachem fastfoodového stravování stojí také člověk, jehož kořeny můžeme vystopovat na území současné České republiky. On sám se narodil již v USA, oba jeho rodiče však měli český původ, jeho otec se narodil v západočeském Stupnu. O kterého muže a kterou společnost se jedná?
4. Nejen známí umělci a sportovci, výraznou českou stopu zanechal i významný vědec, zakladatel psychoanalýzy, rakouský lékař z židovské rodiny pocházející z Haliče, Sigmund Freud. Narodil se roku 1856. Jeho rodný dům se nachází v:
Foto: Jan Handrejch, Super.cz
5. Matka tohoto muže, jemuž se dařilo snad ve všem, co kdy dělal, se narodila ve slovenské vesničce Ptičie, nedaleko Humenného. Největšího věhlasu dosáhl jako herec, kromě dalších ocenění získal v roce 1986 i samotného Oscara. Kromě toho se ovšem věnoval na vysoké úrovni i závodění, roku 1979 skončil se svým týmem druhý v prestižním závodě 24 hodin Le Mans. Když zmíníme, že byl i úspěšným podnikatelem v potravinářství a velkým filantropem, určitě to bude stačit k tomu, abyste poznali, že dotyčným mužem je:
6. V roce 1999 proběhla v rámci oslav 100 let od založení klubu mezi fanoušky týmu FC Barcelona anketa o nejlepšího fotbalistu, který kdy za Barcelonu hrál. Ač během prvních 100 let hrály za Barcelonu takové hvězdy jako Johan Cruyff, Diego Maradona nebo Romário, fanoušci zvolili nejlepším hráčem historie jiné jméno. Pro ně byl jedničkou:
7. České kořeny má i bývalý prezident jedné jihoamerické země. Jedná se o:
8. Z tenistů a tenistek s českými kořeny bychom mohli klidně sestavit i samostatný kvíz, kolik jich je. My se nebudeme ptát na notoricky známé hvězdy Ivana Lendla a Martinu Navrátilovou, to by bylo moc snadné. Zajímá nás, kterou zemi reprezentoval tenista Richard Krajicek, wimbledonský vítěz z roku 1996.
9. Rodačkou z Prahy byla Madeleine Albright. Jako první žena zastávala funkci ministryně zahraničí Spojených států amerických, v té době jí bylo i přisuzováno postavení nejmocnější ženy světa. Který z amerických prezidentů si ji vybral na tento významný post?
Foto: ČTK / Deml Ondřej, Profimedia.cz
10. Babička tohoto představitele jednoho z nejznámějších detektivů se jmenovala Rosa Hellerová a pocházela z Širokých Třebčič u Podbořan. Jejím vnukem není nikdo jiný než:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Další články

Načítám