Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V ruských médiích se v průběhu pondělí objevila informace o smrti britského krále Karla III. Ve zfalšovaném prohlášení stálo, že král zemřel ve věku 75 let na komplikace spojené s rakovinou, s níž se léčí. „Zemřel náhle včera odpoledne,“ stálo v oznámení.

Zpráva se začala bleskově šířit na sociálních sítích, převzal ji mj. web Sputnik s tím, že na webu královské rodiny nebo v britských médiích o tom nejsou žádné informace.

Lživou informaci následně vyvrátila britská ambasáda v ukrajinském Kyjevě. „Rádi bychom informovali, že zprávy o smrti krále Karla III. jsou falešné.“

Zpráva se začala šířit krátce poté, co Velká Británie a další země kritizovaly „vítězství“ Vladimira Putina ve zmanipulovaných prezidentských volbách.

O „smrti“ britského krále informovaly dále weby RIA, Readkovka nebo Mash, všechny později informaci opravily. Poslední zmíněný s následujícím dodatkem: „Připomeňme, že před pár měsíci mu byla diagnostikována rakovina. Falešné zprávy o smrti Karla III. se rychle šířily, ale stejně rychle byly odhaleny. Král Velké Británie je živý a pokračuje ve své práci. Alespoň to tvrdí Buckinghamský palác,“ rýpli si směrem k nemocnému monarchovi.

Reklama

Další články

Načítám