Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pokud patříte mezi fanoušky francouzské filmové ikony Juliette Binoche a zároveň jste gurmány, snímek Umění jíst a milovat byste si rozhodně neměli nechat ujít. Juliette, která 9. března oslavila šest křížků, se v romantickém dramatu představuje v roli kuchařky Eugénie, pro niž je kouzlení v kuchyni každodenní vášní, nejen pouhou rutinou…

Historický snímek původem vietnamského režiséra Anha Hunga Trana začíná dvacetiminutovým gastronomickým koncertem, v němž místo hudby skvěle fungují zvuky z kuchyně. Při pohledu na detailní záběry prskajícího oleje, syčící páru, cinkání příborů o talíře, bublající hrnce a v nich ty nejkvalitnější potraviny vás zaručeně začne v břiše šimrat hlad.

Přestože jde o film, v němž jídlo hraje prim, na pozadí se odehrává i něžná romantická linka mezi Eugénií a proslulým gurmánem Dodinem Bouffantem, pro nějž Eugénie pracuje již dvacet let. Kromě lásky k vaření, objevování nových chutí, neotřelých kombinací surovin a receptů se mezi nimi postupně vytvářelo silné pouto. A zatímco Dodin, jehož ztvárňuje Benoît Magimel, by svou kuchařku rád pojal za ženu, ta se zdráhá, jelikož svoboda je pro ni cenná a vztah, který společně mají, se jí zdá výjimečný i bez manželského svazku. Dodin se ovšem nehodlá vzdát, a tak poprvé uvaří on pro ni…

Snímek natočený podle knižní předlohy s názvem La Vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet, švýcarského autora Marcela Rouffa měl premiéru na loňském filmovém festivalu v Cannes. Tran za něj získal cenu za nejlepší režii. Snímek byl rovněž nominován v kategorii zahraničních (dříve cizojazyčných) filmů na Oscara. Ocenění nakonec získal historický válečný snímek Zóna zájmu.

Reklama

Další články

Načítám