Hlavní obsah
Článek

Herec Jiří Lábus každou neděli před Večerníčkem coby udatný lev promlouvá v animovaném seriálu Dějiny udatného českého národa. A právě proto ve středu v sedmnáct hodin otevře v Galerii Klementinum výstavu se stejným názvem a podnázvem Procházka obří knihou.

Seriál má na svědomí Lucie Seifertová, spoluautorka scénářů a výtvarnice, která také již v roce 2004 vytvořila obří leporelo, které má na výšku dva metry a na šířku sedmdesát metrů. Kromě toho je standardně v knihkupectvích k dostání devítimetrové leporelo, jehož prodej se již vyšplhal k sedmdesáti tisícům. Není bez zajímavosti, že nakladatelem je manžel Seifertové Petr Prchal, bývalý populární zpěvák Pancho. Ten také skládá hudbu k televiznímu seriálu.

Manželé spolu mají dva syny a právě čtyřletý Toník se před Lábusem vůbec nestydí a útočí na něj rád jako Jack Sparow z Pirátů v Karibiku.

Seriál na České televizi pokračuje dál, plánováno je 110 dílů. Postupně se tak od lovců mamutů dostaneme až k sametové revoluci. „Hlavní slovo má sice udatný český lev, ale jinak mluvím i postavy králů, královen, prostého lidu, nebo zvířátek,“ uvádí Lábus. Pokud si chcete jeho seriál projít naživo, výstava v pražské Křížovnické ulici potrvá do 30. října.

Reklama

Další články

Načítám