Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ve čtvrtek začal soud s psychiatrem Janem Cimickým, který čelí obžalobě z téměř čtyř desítek případů sexuálního vydírání a znásilnění.

Cimický ale vinu dlouhodobě popírá. Tuto větu zopakoval hned zkraje slyšení u Obvodního soudu pro Prahu 8. „Necítím se být vinen. Padesát dva let se snažím poctivě vykonávat své povolání,“ citovaly ho Novinky.cz.

Ke včerejšímu soudu se vyjádřila dcera zesnulé Zlaté slavice Nadi Urbánkové (†83) Jana Fabiánová, které jako první sebrala odvahu a veřejně promluvila před časem o sexuálním napadení.

Fabiánová se svěřila webu Reflex, že pokud bude k soudu předvolaná, ani na chvíli by prý neváhala. „Pokud mě předvolají, abych vypovídala před soudem, tak samozřejmě ano, přijdu,“ prohlásila zpěvačka a během rozhovoru zavzpomínala také na to, jak o napadení hovořila se svou dnes již zesnulou maminkou. „Jako první jsem to hned pověděla mámě, pak i té lékařce. Máma mě prosila úplně zoufalá, ať to nikomu neříkám, ať to nenahlašuju, protože ten člověk měl obrovské konexe a nesmírně silnou pozici, byl známý a populární.“

Po zprávě Fabiánové se začaly ozývat i další ženy, které popisovaly stejnou zkušenost. Mezi nimi také moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová.

Všechny poškozené požadují náhradu škody v téměř šestimilionové výši. Nároky odůvodňovaly zejména zásahem do života a svobody v sexuální oblasti, pocity viny, sebeobviňováním, dlouhodobou nedůvěrou vůči odborné pomoci, ztrátou důvěry v autority.

Reklama

Další články

Načítám