Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Je tomu už deset let, co se u nás stala první držitelkou korunky krásy dívka s krátkými vlasy. Gabriela Lašková (tehdy Kratochvílová) okouzlila porotu i diváky nejen sympatickým projevem, ale právě i rošťáckým účesem, který ji odlišoval od ostatních konkurentek. Od nedělního večera mají svou první krátkovlasou Miss i ve Francii, kde ovšem vítězství Eve Gilles vzbudilo divoké diskuse.

Dvacetiletá brunetka se sestřihem známým jako pixie-bob byla korunována Miss Francie před 7,5 milionu televizních diváků. Krásce z Nord-Pas-de-Calais předala pomyslné žezlo loňská vítězka Indira Ampiot. Na přetřes se dostala především porota, která se zasloužila o to, že ve stotříleté historii soutěže poprvé zvítězila dívka s „androgynním“ vzhledem.

Poněkud bizarní spor se rozpoutal kvůli tomu, že diváci dali přednost jiné kandidátce a v hlasování veřejnosti byla Eve Gilles až třetí. Právě porota ji posunula na první místo, což některým není po chuti. Vítězku ve Francii volí z poloviny porota a z poloviny právě divácké hlasování. Body se následně sčítají.

„Jsme zvyklí vídat krásné Miss s dlouhými vlasy, ale já jsem zvolila androgynní vzhled s krátkým účesem,“ řekla Gilles, která svou výhru označila za vítězství rozmanitosti a dodala: „Nikdo by vám neměl diktovat, kdo jste. Každá žena je jiná a každá jsme jedinečná,“ dodala po svém triumfu půvabná vítězka.

Po vyhlášení se ovšem na sociálních sítích strhla hádka: „Miss Francie už není soutěž krásy, ale soutěž v ‚probuzení‘, které je založeno na inkluzi,“ napsal jeden z uživatelů na síti X, čímž narážel i na skutečnost, že právě krátký pixie střih je ve Francii často spojován s feminismem a hnutím MeToo. „Vůbec nevypadá jako Miss Francie. Nezajímá mě její účes, ale androgynní tělo,“ shrnul další uživatel.

Mnozí se ale nové královny krásy zastávají: „Eve Gilles je nová Miss Francie 2024, vaše zlomyslná a zbytečná kritika to nezmění. Je vznešená,“ či „Eve Gilles není trans, nikdy o sobě netvrdila, že je trans, ale polovina komentářů o ní je transfobních, protože má krátké vlasy.“

Zastání se vítězka dočkala i u poslankyně Sandrinne Rousseau, která nosí podobný účes: „Takže ve Francii v roce 2023 měříme pokrok v respektu k ženám podle délky jejich vlasů?“ Zdá se, že v tomto směru jsme měli už před deseti lety o poznání pokrokovější přístup než někteří Francouzi…

Související témata:
Ève Gilles

Reklama

Další články

Načítám