Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jen málokterá modelka se může pyšnit tím, že si ji na prezentace své tvorby vybral Alexander McQueen. Zuzana Stráská se tímto úspěchem pyšní.

Kultovní návrhář temnoty si jednu z nejúspěšnějších českých modelek poslední dekády vyhlédl ještě v době, kdy svou kariéru teprve začínala. Tehdy sedmnáctiletá Stráská se před dvanácti lety účastnila castingu na přehlídku a díky návrháři přeskočila tři přípravná kola.

„On si mě rovnou vybral, jelikož jsem zapadala do jeho vize. Začal na mě zkoušet celý look. To bylo pro všechny překvapením a já jsem byla v šoku. Prostě jsem se mu líbila,” vzpomíná na start své kariéry. Díky této velké šanci pak topmodelka začala chodit přehlídky módních domů jako je Dolce & Gabbana, Chanel, či Cloe a byla tváří kampaně Donna Karan, Leonard, či D&G.

„On byl velká osobnost. Když přišel do místnosti, tak to člověk cítil, i když stál zrovna zády,” říká Stráská, která ale zažila i stinnou stránku umělce, který dobrovolně odešel z tohoto světa v únoru roku 2010. „Pravdou ale je, že to byl na druhou stranu šílený nervák a cholerik. Těsně předtím, než jsem vyšla na molo, tak mi necitlivě zarazil čelenku do hlavy,” vzpomíná Stráská, která nemohla chybět na zahájení výstavy originálních děl Alexandera McQueena v pražské The Designer Gallery na Chodově.

Výstava, pro kterou vybrala čtrnáct modelů návrhářka Liběna Rochová, je instalována v prostoru, který slouží jako komerčně-umělecká platforma a dlouhodobě podporuje zejména lokální módní scénu.

„Ideou prezentovat tvorbu Alexandra McQueena v Praze jsem se zabýval od roku 2014, kdy mecenáška Daphne Guinness poprvé ukázala světu kompletní sbírku Isabelly Blow v prostorách londýnského The Somerset House,” nechal se slyšet producent výstavy Milosh Harajda a dále uvedl: „Výstava Memory vznikala v úzké spolupráci s Daphne, která nám dala možnost připravit originální kurátorský koncept, a je nám velkou ctí, že českému publiku představíme i 3 modely, které byly součástí legendární retrospektivní výstavy Savage Beauty.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám