Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dcera Františka Janečka (79) a Terezy Mátlové (48) bojuje s vážnou nemocí. Patnáctileté Emilly Ann Janečkové diagnostikovali Crohnovu nemoc. Diagnóze předcházely bolesti a křeče. Nyní se silná Emilly rozhodla sama o nemoci promluvit. I její maminka Tereza věří, že to nejhorší mají za sebou a konečně už po dlouhé době ví, s jakou nemocí bojují.

"Je to nečekané, poslední dva měsíce byly velmi složité. Každá matka si přeje hlavně zdraví svých dětí, nejhorší období bylo, když jsme nevěděli, co jí je. Nevěděla jsem, jak jí pomoci, hledala jsem příčiny. Nyní už známe příčinu jejích problémů a můžeme se tomu postavit čelem. Emillka je hrozně silná. Chtěla bych na dálku velmi poděkovat lékařům v nemocnici v pražském Motole, jsou skvělí," řekla Super.cz Mátlová.

Patnáctiletá Emillka nyní už dokáže o své nemoci otevřeně mluvit. "Už od minulého roku jsem hodně trpěla na brišní koliky. Vždy jsem měla křeče v břiše tak velké, že jsem skončila v nemocnici. Vždycky se to střídalo, jednou jsem měla velké bolesti, pak zase ne a takhle dokola," říká o svých zdravotních problémech Emillka, která dlouho netušila, co jí přesně je.

"Letos v květnu jsem byla v Japonsku a po návratu, o deset dní později, jsem byla ve velmi špatném stavu, byla jsem bílá jako stěna, pořád unavená a zhubla jsem šest kilo, vypadala jsem jako smrt. Vždy po jakémkoli jídle mi bylo hrozně špatně a zvracela jsem. Připadalo mi, jako kdybych měla anorexii, kterou nemám. Byla jsem na tom tak špatně, že mě nakonec 29. května hospitalizovali v Motole. Strávila jsem tam deset dní. Nejdřív mi zjistili na sonu, že mám zánět ve střevu, nakonec mi zjistili Crohnovu chorobu. Neexistuje na ni lék, je to na doživotí," dodala Emilka, která má doživotní dietu a při jejím dodržování už by se jí bolesti a křeče měly vyhnout.

Reklama

Další články

Načítám