Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Slovenská herečka a spisovatelka Hana Lasicová se potýkala s vážnými zdravotními problémy, které přišly zcela bez varování. Dcera hereckých legend Milana LasiciMagdy Vášáryové dokonce skončila v nemocnici a je ráda, že všechno dopadlo dobře. Ač byla Lasicová navenek úplně zdravá, málem „ji kleplo“.

„Na těchto fotkách vypadám úplně v pořádku a také se tak i cítím. Navzdory tomu mě pár dní nato odvezla sanitka urgentně do nemocnice. Tlak jsem měla 200 na 120. Vůbec nic jsem necítila, nic mě nebolelo, nebyla jsem unavená, neměla jsem rozmazané vidění, červenou tvář, ani jsem se nezadýchala, ani mi nebušilo srdce… Nemám nadváhu, je mi 42 let, nesolím, nekouřím, nepiju alkohol, EKG mám ukázkové, cholesterol příkladný,“ svěřila se na sociální síti spisovatelka.

Tu trápil vysoký tlak. A původce? Stres! „Myslela jsem si, že se ani nestresuju. Ale asi ano… Nikdy bych nezjistila, že jsem na tom takhle, a už by mě asi rovnou kleplo, kdybych nebyla na preventivní prohlídce. Kdyby mi doktorka při dřívějším minimálně zvýšeném spodním tlaku nekladla na srdce, že si ho mám pravidelně sledovat. Kdyby 10 minut potom, co jsem volala na 155, nepřijela sanitka,“ popisovala dramatickou situaci Lasicová.

Ta hned podstoupila léčbu, ale trvalo dlouho, než se vše relativně srovnalo. „Po měsících, kdy žádné léky nezabíraly, se zdá, že jsem na tom konečně dobře. Snad. Mohu za to děkovat jedině mému strážnému andělovi Honzovi, režisérovi seriálu Nemocnica. A hlavně lékařce a personálu v NÚSCH (Národný ústav srdcových a cievnych chorôb),“ dodala spisovatelka.

Lasicová si všimla, že podobné problémy trápí i mladší generaci. „Jak se dívám kolem sebe, hodně lidí se trápí s vysokým tlakem už v tomto věku, nemyslete si, že to je jen záležitost starší generace, a nezanedbávejte preventivní prohlídky, a tolik se nestresujme,“ apeluje Lasicová.

Reklama

Další články

Načítám