Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Producent a režisér Petr Vachler (57) je znám jako zakladatel filmových cen Český lev. Značku už sice dávno prodal, ale pamětníci jistě nezapomněli na večírky Českého lva s čistě vegetariánským rautem, což někteří herci „masožrouti“ nelibě nesli.

Vachler jako režisér deset let pracoval na filmu Tajemství a smysl života, který v listopadu zamíří do kin. A jak už název napovídá, přesně na tyhle otázky se snímek, který kombinuje hraný film, animaci a dokument, pokusí zodpovědět.

Ryze autorský projekt odhaluje na pozadí zdánlivě obyčejného lidského příběhu důležité aspekty a světy, které zůstávají běžnému vnímání skryté. Na trailer se podívejte ve videu.

„Zásadně mě ovlivnil zážitek z Mexika z roku 2009, kde jsem při skupinovém sezení s kamarády i indiány pochopil, že se svět skládá z vibrací, frekvencí, různých úrovní vnímání a pochopení. Tyto fyzické i duchovní pocity jsem si prožil později opakovaně a na různých místech světa. Zjistil jsem, že jsme schopni vycítit mnoho souvislostí, starých i tisíce let, které směřují k jedinému bodu, události, proroctví. Následně jsem si uvědomil, že bych to měl sdílet. I proto jsem se rozhodl natočit tento film,“ vysvětluje pozadí vzniku filmu Vachler.

Ve filmu si zahrála řada známých herců: Andrea Růžičková (39), Aneta Krejčíková (32), pohádková Zubejda Barbora Seidlová (42), Josef Polášek nebo Jan Budař (46), jenž hraje ve filmu hlavní roli.

„Věřím, že film může velmi zarezonovat, protože klade nesmírně důležité a univerzální otázky, který si každý člověk chtě nechtě musí položit. Co je po smrti? Jaký smysl má život? Z čeho je vesmír složen? A tak dál,“ řekl Jan Budař.

Kromě nich ovšem natáčení předcházely také rozhovory s desítkami osobností ze světa vědy, spirituality nebo duchovních nauk, mezi nimiž je i autor knižního bestselleru Život po životě Raymond Moody, švýcarský spisovatel a záhadolog Erich von Däniken nebo americký lékař a známý přední učitel celostní medicíny a osobního rozvoje Deepak Chopra.

Zatímco první klapka padla v roce 2013, poslední záběry se natáčely ještě letos v srpnu. „Kamarádka v zahraničí umírala na těžkou formu rakoviny, v tisku se o tom hodně psalo, a protože se ve filmu řeší mimo jiné i toto téma, měl jsem potřebu určité věci v příběhu ujasnit. I po deseti letech zasahuji do filmu a těší mě to,“ objasňuje Vachler, který je rád, že je o předpremiéry zájem.

„Pražskou Lucernu jsme vyprodali za tři dny, ve Strakonicích jsme prodali tři představení za sebou. Ve většině měst jsme přidávali další termíny, ale uspokojit poptávku po předpremiéře v celé republice rozhodně nezvládneme. A paradoxně mám radost, že to tak je. Vše mohlo dopadnout úplně jinak,“ zhodnotil divácký zájem Vachler, který bude svůj film před oficiální premiérou promítat ještě 19. září v pražském kině Lucerna nebo 14. října ve velkém sálu Thermal v Karlových Varech.

Reklama

Další články

Načítám