Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Bývalý americký prezident Bill Clinton je v Praze! A program má opravdu nabitý. Stihl se projít po Karlově mostě, navštívil jazzový klub Reduta, kde si před třiceti lety zahrál na saxofon při své tehdejší návštěvě Prahy. Tím ale výčet jeho aktivit rozhodně nekončí!

V Kramářově vile se setká s premiérem Petrem Fialou. Vrcholem jeho návštěvy pak bude konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě, která připomene 25 let od vstupu Česka do NATO.

„Bill Clinton s námi oslaví 25. výročí našeho členství v NATO. Muž činu se tak svým způsobem vrací na místo činu. Prahu za svůj život navštívil vícekrát. Poprvé už jako student v roce 1970,“ prozradil exministr zahraničních věcí a někdejší velvyslanec v USA Alexandr Vondra u příležitosti návštěvy váženého státníka.

„Klíčová byla jeho návštěva na pozvání Václava Havla v lednu 1994. Setkal se tu s lídry Visegrádu, kteří už tři roky na Američany naléhali, aby nám Aliance nabídla své členství. Poláci, Maďaři i my jsme toužili po bezpečnostních zárukách a bylo nám jasné, že mezinárodní okno příležitosti, zejména v důsledku dočasného oslabení Ruska, nebude trvat věčně,“ doplnil poslanec, který na Clintona pěje jen samé ódy.

„Vždycky to byl neskutečně charismatický politik. Podobného už jsem pak nikdy nepotkal. Mohli jste s ním třeba i v něčem nesouhlasit, ale byl to kus chlapa, který k vám přišel, pozdravil, i jménem, protože měl úžasnou paměť, něco lidsky pronesl svým nezaměnitelným chraplákem a úplně vás odzbrojil,“ zavzpomínal Vondra na politika, který za pár let oslaví 80. narozeniny.

„Na saxofon už nezahrál, je mu přece jen 77 let. Zavzpomínal na Havla, Madlu Albrightovou i své cesty do Prahy. Ukázal jsem mu v mobilu starou fotku z ceremonie, na níž podepisuje náš vstup do NATO. V pozadí je skupina lidí a já už po těch 25 let neuměl dva z nich identifikovat. On to ve vteřině udělal. Mysl mu slouží stále skvěle!“ dodal v souvislosti s bývalým americkým prezidentem, který má k Česku stále velmi vřelý vztah.

Související témata:
Severoatlantická aliance (NATO)

Reklama

Další články

Načítám