Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ve svých 102 letech zemřela módní ikona, podnikatelka, modelka, interiérová návrhářka, designérka, influencerka a umělkyně života, jak ji nazval Lenny Kravitz, Iris Apfel. Smutná zpráva se objevila v pátek na jejím instagramovém účtu, kde ji sledovaly přes tři miliony lidí. Její mluvčí uvedla, že zesnula ve svém domě na Floridě.

K módě a designu měla Iris Apfel vždy blízko. Ještě pod jménem Barrel psala pro magazín Women’s Wear Daily a pracovala pro návrháře Elinora Johnsona. V roce 1948 se provdala za Carla Apfela, s nímž o dva roky později založila textilní filmu Old World Weavers. Tu vedli až do roku 1992, kdy odešli do důchodu.

V úspěšném podnikání se specializovali na reprodukce látek ze 17.–19. století a Iris se stala vyhledávanou interiérovou designérkou. Podílela se mimo jiné na rekonstrukci interiéru Bílého domu, a to ne jednou, ale hned pro devět prezidentů: Trumana, Eisenhowera, Kennedyho, Johnsona, Nixona, Forda, Cartera, Reagana a Clintona.

Byla vášnivou sběratelkou zajímavých a extravagantních módních kousků, které si jako suvenýry vozila se svých cest a následně je oblékala do společnosti, v níž díky svému osobitému stylu vyčnívala. Jejím poznávacím znamením byly syté vzory a výrazné doplňky včetně brýlí.

Pro mnoho lidí se stala nejen velkou módní inspirací, což se odráží i ve zprávách, které se u postu s oznámením úmrtí objevují.

„Dodala jste odvahu mnohým z nás, byla jste nejautentičtější bohyní, kterou jsme znali. Díky za to, kolik jste do našich životů přinesla barvy. Inspirovala jste miliony lidí. Teď už jste s Carlem,“ zní jeden z komentářů. „Ukázala jste nám módní svět a to, že věk je jen číslo. Díky, že jste byla sama sebou a všechny jste nás inspirovala,“ stojí v dalším.

Ke kondolencím se připojují i slavní lidé. „Byla jste umělkyní života. Díky za vaši energii a inspiraci,“ napsal Lenny Kravitz. „Byla vším. Byznysmenkou, modelkou, módní ikonou, univerzitní profesorkou, hvězdou dokumentu, měla i svou Barbie panenku! Iris byla skutečným důkazem, že věk je jen číslo,“ napsala ve vzpomínce Maria Shriver.

Reklama

Další články

Načítám