Hlavní obsah
Článek

Osmadvacetiletý Dean Cochrun sedí ve vězení v Jižní Dakotě a přemýšlí, jak přijít k penězům. V poslední době americká společnost hodně debatuje o obřízce, kterou lékaři po porodu chlapcům automaticky provádějí, pokud je rodiče dopředu neupozorní, že tento zákrok nechtějí. Dean byl obřezán automaticky a na nemocnici teď kvůli tomu podal žalobu, chce odškodné a také obnovení kůže na žaludu, která mu chybí a podle jeho slov zničila jeho pohlavní uspokojení.

Po odstranění předkožky je povrch žalud méně citlivý a vrstva buněk na něm mnohem silnější. Cochrun tvrdí, že snížená citlivost žaludu mu zničila sexuální život a po nemocnici požaduje odškodné a bolestné tisíc dolarů (asi devatenáct tisíc korun) plus operaci, která by mu předkožku znova vytvořila.

„Nedávno jsem se dozvěděl, že jsem byl obřezán… a tím byl okraden o citlivost při souloži stejně jako o pocit bezpečí a dobrého pocitu, na které mám jako každá osoba právo,“ tvrdí Cochrun ve své žalobě.

Nemocnice, v níž muže obřezali, odmítá zaplatit odškodné a vykonat operaci na vlastní náklady. Případ tak putuje k soudu.

Na celém světě je obřezána asi čtvrtina z celkové populace mužů, v USA je to 75 procent. Obřízka má většinou náboženské kořeny, může být prováděna také ze zdravotních důvodů. Ve Spojených státech však obřezávají většinu mužů po narození bezdůvodně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám