Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V 18 letech mu při odvodu na vojnu vojenský lékař diagnostikoval ledvinové kameny a musel na operaci. O padesát let později Alexanderu Hemalovi kámen v ledvině našli znovu. I proto se stal ambasadorem Světového dne ledvin, který připadá na 14. března.

Moderátor tím vyzývá lidi, aby využili preventivní kontrolu, kterou lékaři dělají jednou ročně. Dokonce se nechal před kamerami vyšetřit, a to v pražské nemocnici Bulovka, aby ukázal, že se lidé nemusejí obávat.

Jak hodnotí aktuální výsledky vyšetření? „Myslím si, že to dopadlo docela dobřena můj věk. Na to, že jsem měl nějaké nálezy, kámen v ledvině, ale byl po padesáti letech. Těch 50 let jsem byl sledován a možná tím jsem měl 50 let ty ledviny v pořádku. V roce 2021 mi ho opět našli a naštěstí se ho podařilo vypudit léky a nemusel jsem absolvovat operaci, jako tehdy v osmnácti letech,“ svěřil se Super.cz.

Mít ledvinové kameny by nepřál ani tomu největšímu nepříteli. „To je hrůza, to prosíte na kolenou, aby vám dali alespoň injekci proti bolesti. Je tedy důležité, aby nějakým způsobem měl člověk ty ledviny propláchnuté a zkontrolované, alespoň si to tak pro sebe tímto lidským způsobem říkám,“ dodal v našem rozhovoru.

Související témata:
Světový den ledvin

Reklama

Další články

Načítám