Hlavní obsah
Článek

Tuto kultovní pohádku s Libuší Šafránkovou (†68) a Pavlem Trávníčkem (73) v hlavních rolích milují nejen čeští a slovenští diváci. Je populární i ve světě. Vysílá se pravidelně v Německu, v Rakousku, ve Španělsku, na Filipínách, a dokonce i v Argentině a ve Spojených arabských emirátech. Česká televize ji letos uvádí na 2. svátek vánoční.

V roce 1975, tedy pouhé dva roky po premiéře, se stala také neodmyslitelnou součástí televizních Vánoc v Norsku. Když ji tamní televizní stanice NRK vyřadila v roce 1993 z vysílání, dostala od diváků pořádnou sodu – lidé chtěli „svou“ Popelku zpět.

Popelka byla ostřílená jezdkyně

Režisér Václav Vorlíček (†88) si původně do role Popelky vyhlédl Janu Preissovou (71). Jenže ta čekala miminko, a tak se začal rozhlížet po dalších adeptkách. Do oka mu nakonec padla Libuše Šafránková, kterou v roce 1971 proslavila role Barunky v Babičce.

A když zjistil, že tato mladá herečka umí jezdit na koni i bez sedla, měl o své Popelce jasno. Však také Šafránková všechny scény na Juráškovi natočila sama. Profesionální jezdkyně ji zastoupila pouze tehdy, kdy měla s koněm skočit přes spadlou kládu.

O princi rozhodla podoba s Delonem

Konkurzu na roli prince se zúčastnily stovky herců. Nakonec ji získal tehdy 23letý Pavel Trávníček – prý i proto, že byl trochu podobný Alainu Delonovi. Nelíbil se ale jeho moravský přízvuk, a tak ho režisér nechal předabovat Petrem Svojtkou (†35). Kuriózní je, že němečtí diváci si mysleli, že Trávníček je Němec.

Hlaváčové ošklivost nevadila

Popelčinu zlou sestru Doru hrála Dana Hlaváčová (74). Režisér Vorlíček měl s hledáním vhodné herečky dlouho problém – ve scénáři totiž stálo, že je ošklivá. Byl proto překvapen, že Hlaváčové to nevadilo a roli přijala. Mimochodem, i ona byla v době natáčení těhotná, takže jí rostoucí bříško museli maskovat volnějšími šaty.

Macecha všechny vypekla

Až po natáčení vyšlo najevo, že představitelka macechy Carola Braunbock (†54) uměla česky. Narodila se ve Všerubech na Plzeňsku, do školy chodila v Karlových Varech a v Německu žila od svých 21 let. A přestože stále ovládala češtinu, s lidmi ze štábu mluvila pouze německy.

Chybička se vloudí

Pohádkový příběh se měl původně odehrávat v létě, ale východoněmecký koproducent navrhl, aby se točilo v zimě, kdy bude mít k dispozici víc lidí. Scénář se proto musel předělat na „zimní“.

Část filmu se točila u zámku Moritzburg poblíž Drážďan, kde sice mrzlo, až praštělo, ale chyběl sníh. Proto se musel dovážet umělý, který pocházel z rybí konzervárny. Lidé ze štábu mnohokrát vzpomínali, že strašně páchl rybinou.

Protože pohádku vídáme každý rok, pozorný divák si jistě všiml několika drobných nepřesností. Zmiňme aspoň scénu, ve které čeledín Vincek (Vladimír Menšík, †58) řeže větve… a za ním je vidět sloup elektrického vedení.

Reklama

Další články

Načítám