Hlavní obsah
David Zápal
Článek

20. dubna 2002 šokovala celou Českou republiku zpráva, že zemřel herecký bard Vlastimil Brodský (†81). Bylo to jako blesk z čistého nebe, nikdo netušil, proč k tomu došlo. Nejprve se dokonce veřejnost houfně domnívala, že došlo k vraždě. Až pak přišlo vyjádření policie, že zbraň proti sobě národem milovaný Bróďa obrátil sám.

Jedním z posledních lidí, kteří s hercem před jeho smrtí mluvili, byl jeho přítel, českolipský lékař Miroslav Čerbák. Strávili spolu večer v hospůdce ve Slunečné, kde měla divadelní, filmová i televizní hvězda chalupu.

„Zašli jsme s panem Brodským – já, moje paní a pan Kvaki (Brodského řidič Miroslav Chochola pozn. red.) – na večeři do hostince. Nálada byla velice dobrá a družná. Bylo to obyčejné hezké povídání mezi lidmi, co se mají rádi. Povídání bez stínu tušení, že to je naposledy. Jsem přesvědčen, že ani Bróďa v té době nevěděl, co jeho i nás čeká,“ citovalo Aha! Čerbáka.

Herci se sice udělalo nevolno, trval ale na tom, že se sešlost kvůli jeho náhlé indispozici rušit nebude, společnost se proto po jídle přemístila k němu do chalupy. Po půlnoci už v ní zůstal sám s Kvakim.

Když se ráno řidič vracel z nákupu v obchodě, uslyšel ze zahrady výstřel. Čerbák tehdy dorazil na místo dřív než sanitka, jeho příteli už však nebylo pomoci.

O sebevraždě hovořil Vlastimil Brodský docela často. „Vždy ale s dovětkem, že na to, aby to udělal, se má moc rád,“ tvrdil Miroslav Čerbák.

Podle všeho přinutily k sebevraždě herce deprese ze stáří a strach, že by byl svým blízkým na obtíž.

Jeho děti, herečka Tereza Brodská (55) a Marek Brodský (64), na něj vzpomínají s úctou a láskou. Tereza se dokonce svěřila, že jí stále chybí tátovy rady a společné povídání. „Čas stále nic nezahojil,“ pronesla.

Reklama

Další články

Načítám