Hlavní obsah
Článek

Nejnáročnější představení její kariéry má za sebou premiéru. Taťána Dyková (45) exceluje jako Meda Mládková v hlavní roli hry o známé české mecenášce umění, která v září oslaví už 100. narozeniny. A tuto dámu představuje od jejích 14 až do 90 let. I když nemění účes ani líčení, jen kostýmy, je neuvěřitelně uvěřitelná.

S Táňou jsme si povídali krátce před premiérou, už měla za sebou generálku, z níž bylo publikum nadšené. Standing ovation skončilo ostatně i slavnostní představení v Sovových mlýnech, kde se bude hra Meda hrát celé léto.

"Mám za sebou čtvrt roku dost náročné práce. Učila jsem se choreografie, učila jsem se písně a celé to představení je velmi technicky náročné. Ale vůbec toho nelituju," řekla nám herečka.

Ta ani na okamžik nesleze z pódia, i převleky z mladinké Medy přes její střední až do staršího věku, musí zvládat přímo před diváky.

"Nějak to dělám, je samozřejmě na divákovi, jestli na tu iluzi přistoupí. Mě to těší, je tady možnost vrátit se do dětství a zároveň nahlédnout do budoucnosti. Nejdůležitější je chytnout energii toho člověka a pak už se v tom svobodně pohybujete," vysvětlila, jak přistupuje k roli.

"Pokud jde o převleky, zvládá se to. Kolegové se mě naučili rychle svlékat i oblékat. Je to i díky tomu, že paní Meda byla i módní ikonou. Módu milovala a tvůrci chtěli, aby tam byly její neznámější kousky oblečení ukázány," upřesnila Táňa, která si roli vlastně vysnila, když četla knihu o Medě Mládkové.

O tom, že se bude vdávat, nedala herečka v rámci utajení svatby se svým dlouholetým partnerem Vojtou Dykem pořadatelům vědět, proto je na plakátech uvedena ještě jako Vilhelmová.

"Ale program už se vytiskl se jménem Dyková. Divák může být trošku zmatený, ale nakonec si myslím, že nejde o mne, ale o paní Medu," míní herečka.

Po náročné sérii představení Táňa plánuje dlouhý odpočinek. "Mám plán, že budu mít rok pauzu. S natáčením ani s novým zkoušením divadla mě určitě nikdo nepřemluví. Budu jen dohrávat dvě představení v divadlech Ungelt a Viola. Dostala jsem tři nabídky, ale řekla jsem, ať mi ty scénáře vůbec neposílají. Opravdu chci rok odpočívat, protože jsem toho za tuhle sezónu udělala hrozně moc a nějak se mi chce být doma," chce se věnovat hlavně rodině a sobě samotné.

Reklama

Další články

Načítám