Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Osobně vymyslet a vlastnoručně napsat pohádku je pro amatéry v psaní pěkný oříšek, ale i přesto se třiadvacet českých umělců, pracujících vesměs v trochu jiných uměleckých oborech, mezi které patří například i herci Nela Boudová (56), Kamila Špráchalová, Jan Přeučil, Eva Hrušková, Míša Dolinová, Jiří Zbořil, Milena Steinmasslová, Gabriela Vránová, Petra Špindlerová či Tomáš Valík, o svou spisovatelskou prvotinu pokusilo.

Organizátorky z nadace Divoké husy, které celou akci iniciovaly, měly původně v plánu shromáždit originální rukopisy všech oslovených, a ty později vydražit ve prospěch Klubu nemocných cystickou fibrózou. Nakonec ale bude vpodvečer 23. října slavnostně v pražském hotelu Panorama vydražena dokonce celá kniha s názvem Pohádky z husího brka, která byla z rukopisů sestavena a vytištěna v limitovaném počtu 100 kusů.

"Největším problémem pro nás asi paradoxně nebylo vymyslet vlastní pohádkový příběh, ale hotový horor byl dostat ho vlastnoručně na papír," shodly se pro změnu zpěvačky a kolegyně z pražské Mezinárodní konzervatoře Marcela Březinová (63) a Renata Drössler (60), které se, stejně jako i další autoři, netají tím, že jsou v dnešní době počítačů zvyklé už spíš jen ťukat do klávesnic, než vzít do ruky papír a propisku.

„Naposledy jsem souvislejší text přímo na papír napsala asi před pár lety, kdy vznikal text k mojí písničce Život na úvěr. Ten mne vlastně napadl v autě cestou domů, tam už jsem se pak jen rychle vrhla k psacím potřebám, abych nic nezapomněla,“ vzpomíná šansoniérka Renata Drössler, která vlastní šansony i písně jiných autorů představí už tuto neděli v kultovní pražské Salmovské literární Kavárně.

Reklama

Další články

Načítám