Hlavní obsah
David Zápal
Článek

I známé osobnosti jsou jen lidé a život si zpříjemňují navzájem různými způsoby škádlení. Není tedy divu, že také ti nejslavnější čeští umělci mají přezdívky. Kolikrát směšné nebo zavádějící.

Některé jsou jasné, vycházejí z příjmení, takže nikoho nepřekvapí, že Langoš je Jiří Langmajer, Mašle Hana Mašlíková nebo Messerschmitt Dominika Mesarošová. Jen známí mohou oslovovat Marka Taclíka jako Tácka.

U jiných už se skoro neví, jak vznikly. Pavel Zedníček je Čmaňa, přezdívku mu vymyslel Bolek Polívka.

Hanu Zagorovou nikdo mimo její dosah nečastuje jiným oslovením než Hanička šampíčko podle její záliby v pití sektu. Pro jiné je prostě Hanička písnička.

Třeba takový Karel Gott (†80) opravdu nebyl rád, když mu Yvonne Přenosilová před lety mezi kolegy začala říkat Čuňas. Vůbec to ale nesouvisí s tím, že by byl jakkoli vilný, prostě jí připomínal stejnojmennou postavu z jednoho amerického westernu.

Nikoho asi nepřekvapí to, že Spravedlivý sval není nikdo jiný, než Ondřej Vetchý (61). Tenhle namakaný herec je známý tím, že je schopný seřvat kohokoli, kdo by třeba odhodil v přírodě odpadky.

Plešatá zpěvačka je už léta rocker Petr Janda (81). Přezdívku mu vymyslel František Ringo Čech a zpěvák byl rád, že se uchytila jen mezi přáteli a ne veřejně.

Ve škole se Eva Holubová hroutila z divné přezdívky Holubová z nosu, dnes je pro známé Holubka nebo Holubice.

A na závěr: Víte, proč si Václav Bárta (43), manžel Gábiny Bártové a exmanžel Lucie Bílé, vlastně říká Noid? V kapele mu kdysi všichni říkali Vénojde, takže když se chlapci rozhodli, že si každý najde gangstersky znějící přezdívku, volba byla jasná. No ID také znamená ‚člověk, který nemá žádnou identitu‘.

Reklama

Další články

Načítám