Hlavní obsah
Článek

Igor Chmela, jehož známe z populární Partičky, dostal hlavní roli ve filmu. A maskérky se na něm vyřádí. Takové kruhy pod očima si snad nemaluje ani Michal Kavalčík (48) alias Ruda z Ostravy, když se maskuje za hornického synka. A s Ostravou je spojený i právě natáčený film s názvem Ostravak!!!

Chystaná filmová komedie byla inspirována blogerským i knižním bestsellerem stále anonymního, ale fenomenálního autora díla Denik Ostravaka. Scénář, jehož autorem je spisovatel Vladislav Kučík, s nadsázkou popisuje příběh nevšedně všedního života několika patriotů v osobitém regionu Ostravska.

Kromě herce Igora Chmely se ve snímku Ostravak!!! objeví například Jitka Smutná, Pavel Kikinčuk nebo Jan Vondráček. Protože se nová komedie odehrává nejen v srdci ostravského regionu, ale také je použito rázovitého ostravského dialektu, stává se snímek příležitostí pro regionální herecké hvězdy.

„Hned od začátku jsem věděl, že se budeme s látkou Ostravaka pohybovat na velmi tenkém ledě. Už během scenáristické přípravy jsme se proto s Vladimírem Kučíkem dohodli, že se původní předlohou necháme jen inspirovat a pokusíme se vytvořit dobrý film, nikoli špatnou kopii knihy. Na casting jsme si pozvali i známá česká herecká jména, ale kvůli uvěřitelnosti postav a ostravskému dialektu jsme nakonec dali přednost mnoha regionálním hercům,“ říká režisér filmu David Kočár.

„Ono by se řeklo, že nejvíc práce ve scénáři jsem měl s ostravským dialektem. To ani ne. Nejvíc práce pro mě byla komunikace se samotným Ostravakem Ostravskim, který si velmi přísně hlídá poetiku svojí tvorby. A oprávněně. Je ostatně unikátem a osobností regionu Ostravy. Mám tu čest být jedním z mála lidí, kdo ví, kdo Ostravak Ostravski je, ovšem musel jsem podepsat přísnou ochranu obchodní značky, takže pravé jméno Ostravaka ze mě nikdo nedostane ani na středověkém mučení,“ dodal scenárista a spisovatel Vladislav Kučík.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám