Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Za dva týdny se budou v Los Angeles již po 90. udílet nejprestižnější filmová ocenění. Nejvíce zájmu tradičně vzbuzují dámy, které jsou na Oscara nominovány za hlavní role. Letos je o vítězce víceméně rozhodnuto.

Filmoví kritici i bookmakeři se shodnou na tom, že příští držitelkou Oscara bude Frances McDormand (60), která už za Tři billboardy kousek za Ebbingem převzala Zlatý glóbus i SAG Award. Jako matka zavražděné dcery, která vzkazy na pronajatých reklamních plochách upozorňuje na neschopnost policie, je jednoznačnou favoritkou. Oscara získala už v roce 1997 za Fargo. Letos se její sbírka s velkou pravděpodobností rozroste.

V nominacích nechybí ani oblíbenkyně Americké filmové akademie Meryl Streep (74). Letos je v elitním výběru už po jednadvacáté. S dramatem Akta Pentagon: Skrytá válka jsou ovšem její šance mizivé. Novinka Stevena Spielberga jí čtvrtého Oscara asi nepřinese.

Jednoznačně nejkrásnější herečkou z pětice adeptek na prestižní cenu je Australanka Margot Robbie (33), již proslavil film Vlk z Wall Street. O Oscara usiluje jako krasobruslařka Tonya Harding, která na sebe v 90. letech upozornila skandálem. Tragikomedie Já, Tonya zachycuje její zpackaný americký sen.

Saoirse Ronan (23) byla poprvé na Oscara nominovaná v roce 2008 za Pokání, kdy jí bylo pouhých 13 let. Nedostala ho tehdy ani před dvěma lety za Brooklyn. A radovat se nejspíš nebude ani letos s nezávislým filmem Lady Bird.

Snímek Tvář vody posbíral celkem 13 oscarových nominací a jeho tvůrci ze slavnostního večera určitě neodejdou s prázdnou. Šanci má i herečka Sally Hawkins (41) za roli němé uklízečky, která se v tajné laboratoři zamiluje do obojživelného monstra. O příštích držitelích Oscarů se v Los Angeles rozhodne 4. března.

Která herečka si odnese Oscara za nejlepší výkon v hlavní roli?
Frances McDormand (Tři billboardy kousek za Ebbingem)
15,1 %
Margot Robbie (Já, Tonya)
40,6 %
Saoirse Ronan (Lady Bird)
9 %
Sally Hawkins (Tvář vody)
9,1 %
Meryl Streep (Akta Pentagon: Skrytá válka)
26,2 %
Celkem hlasovalo 965 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám