Hlavní obsah
Článek

V 80. letech se Lukáš Vaculík (61) stal idolem většiny pubertálních slečen v Československu. Za to, že jeho popularita vyletěla do hvězdných výšin, mohla především série filmů pro mládež, které natočil s režisérem Jaroslavem Soukupem (74): Vítr v kapse (1982), Láska z pasáže (1985) a Kamarád do deště (1988).

Velkým diváckým hitem se stala právě Láska z pasáže. Protagonistou tohoto klasického příběhu mladíka na šikmé ploše je devatenáctiletý čistič oken Pavel Kříž v podání Lukáše Vaculíka, který touží především po bezpracném zisku.

Veškerý volný čas tráví v pražských pasážích, v barech a na diskotékách a z drobného podvodníka se rychle vypracuje ve zkušeného tipaře pracujícího pro partu zloděje Robyho (Marek Vašut, 60). Změnu do jeho života pak vnese studentka Jana (Tatiana Kulíšková, 59). Křehké citové pouto, které mezi nimi vznikne, ale nemůže vydržet v prostředí, v jakém se Pavel pohybuje.

Krásnou Janu potkala tragédie

Pokud jste Lásku z pasáže náhodou neviděli, tento odstavec raději nečtěte, protože v něm dojde k vyzrazení závěru filmu. Režisér Soukup totiž nechá hlavního hrdinu umřít – Pavla srazí na útěku před Veřejnou bezpečností jeden z bývalých parťáků autem. A osud si později krutě pohrál i s představitelkou Jany, slovenskou herečkou Tatianou Kulíškovou. Pět let po natočení Lásky z pasáže totiž předčasně zemřel i její manžel Pavol Juráň, který se nešťastnou náhodou utopil v hotelovém bazénu v Žilině.

Talentovaný herec, moderátor a bavič měl celý život před sebou – bylo mu pouhých 29 let. Krásné Tatianě se tehdy zhroutil celý svět. Svěřila se, že po jeho smrti měla pocit, že už nikdy nebude mít děti a nepotká žádného muže. Život jí dal naštěstí druhou šanci.

Je libo nudlovou polévku?

Kuriózní vzpomínky na natáčení má Ladislav Potměšil (75), který hrál Pavlova švagra. V jedné scéně ho hlavní hrdina přijde navštívit i se svou partnerkou a Potměšil v ní jí nudlovou polévku. Scéna se musela několikrát opakovat, a přestože měl Potměšil vývar s nudlemi rád, tehdy ho musel zkonzumovat tak velké množství, že se mu na dlouhou dobu zprotivil. Podle herce to bylo nejméně deset litrů.

Točilo se za plného provozu

Ve filmu se objeví i skuteční pankáči. To bylo tučné sousto pro Státní bezpečnost! Soudruzi se okamžitě začali zajímat, zda Soukup náhodou netočí nějaký protirežimní film. Dramaturgyně Věra Kalábová byla kvůli tomu dokonce předvolaná k výslechu.

Točilo se v reálném prostředí za plného provozu a Václavské náměstí i jeho pasáže byly plné běžných lidí. Jenže obyvatelé hlavního města neměli pro filmaře moc pochopení, často se jim pletli do záběrů a někdy jim i hrozili do kamery nebo nadávali.

Vaculík zažil „beatlemánii“

Trik se sušenkou pod rohožkou poradili filmařům samotní kriminalisté. Natáčení stálo 3,6 miliónu korun, zisk byl ale ohromující – film, na který se do kin přišly podívat přes dva milióny diváků, vydělal 15 miliónů, což byly tehdy neskutečné peníze. Lukáše Vaculíka zbožňovaly tisíce československých dívek. Režisér Soukup vzpomínal, že když přijeli na premiéru Lásky z pasáže mimo Prahu, zástupy slečen při jeho spatření ječely stejně jako fanynky, když zahlédly Beatles. Nebohého Vaculíka by prý snad i ušlapaly.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám