Hlavní obsah
Článek

Po smrti Ladislava Smoljaka (+78) se Divadlo Járy Cimrmana otřásá v základech. Zpočátku měl Smoljakův dlouholetý kamarád Zdeněk Svěrák (75) sice v úmyslu divadlo zavřít, posléze se ale rozhodl pro méně drastické změny. Zúžil repertoár a obnovil ansámbl čerstvou krví.

„Láďa nám chybí, museli jsme ale vymyslet, jak hrát bez něho. Chybí i divákům. Bylo nám líto přestat hrát, protože hry, které jsme s Láďou napsali, jsou pořád živé. Neustále budí smích,“ svěřil se Super.cz Svěrák. Ten musel dokonce nahradit nenahraditelné. A to obsadit role, ve kterých exceloval právě Smoljak. Zdá se, že se mu to prozatím podařilo.

„Jako host nám vypomáhá Mirek Táborský, který se se mnou místo Ládi Smoljaka střídá o roli Bystrozrakého ve hře Dlouhý, Široký a Krátkozraký,“ vysvětlil slavný režisér.

Táborský ale není jedinou čerstvou krví, která do divadla přišla. Přestože se v Divadle Járy Cimrmana hraje měsíčně o šest představení méně, začal tichý nástup nové generace. „Pozvali jsme jako hosty i naše potomky. Hraje s námi Vojtak Kotek, a to ve Vraždě v salónním coupé a Josef Čepelka,“ dodal Svěrák, který ve čtvrtek odpoledne v Botanické zahradě v Praze na počest Ladislava Smoljaka zasadil švestku.

„Jeden strom byl zasazen na počest Cimrmanovy hry Švestka, druhý na počest Járy Cimrmana samotného, třetí byl na památku těch, kteří tu s námi už nejsou. Jsou to Ladislav Smoljak, Pavel Vondruška a Jaroslav Vozáb.Čtvrtý byl strom živých,“ ukončil Svěrák.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám